Poruka sa protesta: Hapšenje Mehmedagića je predstava za javnost

Vijesti 15. jul. 202110:334 komentara
Podijeli:
Izvor: Faruk Zametica N1

Sa protesta građana koji su se danas okupili ispred Tužilaštva BiH kako bi pružili podršku uhapšenom Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), poručeno je da svi građani trebaju biti jednaki pred zakonom te da nisu sigurni da je to garant i u ovom slučaju.

Među prisutnima je bio i Salko Zildžić, SDA-ov kadar iz Tuzle, koji je istakao da se u nekoliko navrata pokušavala narušiti rad OSA-e te naveo slučaj hapšenja Mehmedagića svojevrsnim državnim udarom.

“Imali smo prvo suđenje koje je palo u vodu, gdje su se svi ljudi koji su ga pratili vidjeli da se radi o jednoj predstavi za javnost. Kada to nije uspjelo onda je uslijedilo ovo hapšenje koje je nonsens. S druge strane, onaj ko prati ono što se dešava u zemlji vidimo da u zadnjih tri-četiri godine koliko je na čelu Mehmedagić, sve strane agencije daju pohvale za rad OSA-e, a mi ovdje u javnosti imamo priču o diplomama s jedne strane, a onda imamo zataškavanje raznoraznih afera. Mislim da je i malom djetetu jasno da je ovo plan Milorada Dodika i Dragana Čovića”, kazao je Zildžić, naglašavajući da ovo okupljanje nema veze sa SDA te da je ovo lični odgovor na nenormalno dešavanje.

“Ne može se primjenjivati selektivna pravda”

Istog mišljenja je i doktor Rusmir Hadžihusejnović iz Konjica, koji je i bivši predsjednik ratnog Predsjedništva Općine Konjic. Kaže da je u lično ime došao izraziti nezadovoljstvo zbog ovakvog postupanja prema dokazanim patriotima BiH.

“Ne može se primjenjivati selektivna pravda, ona mora biti jednaka za sve. Ne aboliramo nikoga od bilo kakve odgovornosti, ali želimo da se to radi onako kako je to zakon propisao. Ovdje nešto smrdi i ja se nadam da će se to i dokazati te da će Mehmedagić izaći živ, zdrav i častan čovjek koji je to dokazao i u ratu kada je tijelom branio predsjednika Aliju Izetbegovića”, kazao je Hadžihusejnović.

“Mehmedagić je paradigma države”

Smatra da je ovo politički montirana optužnica.

“Ovo nije prvi put, Mehmedagić je već bio progonjen i permanentno se ide ciljano na jednog čovjeka koji je zapravo paradigma države i obavlja jednu od najznačajnijih funkcija. Sve je skuhano u kuhinji Gordane Tadić (glavna tužiteljica Tužilaštva BiH) i Olega Čavke (tužilac) i svaki dan proveden u pritvoru Mehmedagića obit će im se o glavu”, poručio je Hadžihusejnović.

Mehmedagić jutros predat Tužilaštvu BiH

Podsjetimo, Osmana Mehmedagića je jučer uhapsila sarajevska policija nakon čega je noć proveo u pritvorskoj jedinici MUP-a KS, a jutros rano je predat u nadležnost Tužilaštva BiH koje će odlučiti o daljim mjerama.

POVEZANE VIJESTI

Uhapšen je po nalogu Tužilaštva BiH koje provodi istragu u vezi afere “Diploma”. U okviru istrage se nastoji utvrditi validnost diplome koju je Osmanagić stekao na Američkom univerzitetu u Tuzli iako tamo, kako se sumnja, nikada nije bio student.

Denis Prcić, vlasnik je ovog univerziteta te je i on nedavno uhapšen i nalazi se u pritvoru.

Mehmedagić se tereti i za pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu. S tim u vezi, jučer je u njegovoj kući policija obavila uviđaj kako bi se utvrdila njena vrijednost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar