Poruka sa sastanka članova Predsjedništva BiH i amabsadorice Slovenije

Vijesti 12. apr 202113:53 > 14:131 komentar
Izvor: Faruk Zametica/N1

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine održan je sastanak između savjetnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i ambasadorice Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorice Bukinac u povodu medijskih natpisa o navodnom dokumentu koji je premijer Republike Slovenije Janez Janša uputio predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Ambasadorica Bukinec je naglasila da se politika Republike Slovenije prema Bosni i Hercegovini nije promijenila te da Republika Slovenija podržava europski put Bosne i Hercegovine i želi da se svi akteri što prije fokusiraju na ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Sagovornici su se složili da Bosna i Hercegovina i Republika Slovenija trebaju nastaviti razvijati svoje prijateljske odnose.

Tačno je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor kazao na sastanku u Predsjedništvu BiH da postoje neki krugovi u EU koji smatraju da je, kako to oni kažu, potrebno završiti proces raspada Jugoslavije i tek onda primiti Zapadni Balkan u Evropsku uniju, naveo je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

“Kazao sam da je proces disolucije Jugoslavije završen. Tačno je i da je predsjednik Pahor pitao i da li je moguć miran razlaz u BiH, na što smo gospodin Komšić i ja jasno kazali da oni koji zagovaraju takve ideje vode ovu državu i cijeli region u novi rat. S time se i on složio, a na istom fonu je kazao, što je i na konferenciji za medije ponovio – da je za mir i sigurnost cjelokupne Evrope, EU i Zapadnog Balkana jako važna strateška odluka o bržem uključivanju cjelokupnog Zapadnog Balkana u EU”, naveo je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete Bosni i Hercegovini, na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Kako je naveo Komšić, on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Premijer Slovenije Janez Janša oglasio se danas na Twitteru u vezi navoda medija da je predao “non-paper” predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti “završetak raspada Jugoslavije”.

Janša je naveo da se posljednji put susreo sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom “prošle godine”, te dodao je je “teško da mu je bilo šta fizički mogao predati u februaru ili martu ove godine”.

Poručio je i to da Slovenija “ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i EU perspektivu zemalja Zapadnog Balkana”, te da se ovakvim navodima “pokušava spriječiti taj cilj”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar