Poruka Schmidtu: “Možda iskoristim vrijeme, odem u Njemačku, predložim promjene”

Vijesti 12. jul 202212:13 2 komentara
N1

U Banjaluci je održan sastanak ministrice prosvjete i kulture Natalije Trivić sa direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem i direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS, Bojanom Đenićem. Jedna od tema je bila i izjava Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, da je "problematično to što srpska djeca u Republici Srpskoj, ali i djeca različitih nacionalnosti, imaju različite programe iz istorije."

Ovakva Schmidtova konstatacija za današnje učesnike razgovora je neprihvatljiva.

“Nadležnost je na RS, Ustavom je zagarantovano da entiteti prave udžbenike iz istorije. Ovo ne može biti predmet nikakvog političkog određenja, a kamoli kreiranja udžbenika u našim školama. Ono što je važno istaći je da i sadašnji naši nastavni programi ne vrijeđaju nikoga u svojim udžbenicima istorije i potpuno su činjenično napisani i važno je da se mi držimo do toga, za razliku od FBiH gdje se u udžbeniku istorije pojavio dodatak u jednom od Kantona, gdje se na neadekvatan način i na neistinama temelji određena ratna dešavanja u BiH”, rekla je Trivić

Ona dodaje da Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nema nadležnosti i ne može kreirati istoriju i udžbenike i nastavne planove i programe u školama RS.

“Ustavom je garantovano da je to pravo entiteta. Istitucije RS moraju da poštuju Ustav, a Ustav moraju poštovati i oni koji se zalažu za demokratiju, pravo naroda, država. Ne mislim da bi trebalo da se razlikuju u odnosu na druge”, dodaje Trivić

Damjanović je bio još žustriji u odgovoru Schmidtu.

“Prije 20 godina je bila priča OEBSA da se stavi moratorijum na izučavanje događaja 90-tih godina. Odmah te iste godine u Federaciji su izučavali bez ikakvih problema. RS je imala moraturijum jedno desetak godina. Kad smo vidjeli da od toga nema ništa, normalno da smo počeli da pravimo udžbenike istorije i iz nacionalne grupe predmeta, sa ciljem da naše učenike upoznamo sa činjenicama. Mi nećemo da govorimo o događajima i karakteru događaja, o tome će govoriti istoričari, možda nakon 50 godina od tog događaja”, kaže on i dodaje:

“Možda iskoristim narednih mjesec i po dana, da odem u Njemačku. Pa da predložim promjene programa u Njemačkoj. Dođe turista i traži promjenu programa u RS. Kod njega u Njemačkoj, koliko ima različitih programa, čak i iz istorije. Juče je izjava bila namjenjena za one koji su trebali to da čuju”, kaže direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Inače, od nove školske godine doći će do promjena u osnovnim i srednjim školama u RS. Pojaviće se i novi udžbenici, između ostalih i onaj istorije za sedmi razred. 15 je novih udžbenika, četiri je manje za osnovne škole, a u srednjim školama se dodaje 12 udžbenika iz stručnih predmeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare