Poruka žena sa skupa u Sarajevu: Nasilje ne čeka da se političari dogovore!

Vijesti 14. okt 202215:19 0 komentara
F.Z./N1

Sa početkom u 15 sati zakazani su protesti žena u više bh. gradova pod motivom: “Naš bol je vaš sram!”. Riječ je o protestima na kojima se želi reći "ne femicidu", nasilju nad ženama i njihovim sve češćim ubistvima. Građanke su se okupile i na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu, odakle će krenuti u protestnu šetnju.

“Ne možemo da trpimo nasilje bilo koje vrste. Finalni povod je bio događaj u Bihaću. Želim da budemo više solidarni. Nije ovo samo priča muška i ženska, nego moramo biti glasni protiv nasilja. Moramo imati zakonski okvir, kazne moraju biti veće i očekujemo podršku svih nadzornih organa”, rekla je jedna od sagovornica N1 i dodala:

“Nasilje ne čeka da se političari dogovore”.

“Nisi sama i nisi kriva”, “Ova vještica ne gori”, “Nasilniku je sve oružje” i “Pravda za djevojčice” samo su neke od poruka koje su okupljene građanke poslale danas.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Ranije, navedeni su zahtjevi koje će imati okupljene građanke danas:

Uvođenje pravne definicije femicida.

Uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte

Hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (​​Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi.

Osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.

Dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Ove zahtjeve će žene iznijeti na protestima danas u sljedećim gradovima: Bihać, Tuzla, Banjaluka, Gračanica, Zenica, Sarajevo, Stolac, Mostar, Konjic, Goražde, Kakanj, Bugojno, Prijedor, Brčko, Bijeljina, Sanski Most, Bosanka Krupa, Gradačac, Tešanj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!