Poruke Dodika nakon sastanka sa predstavnicima ukrajinske nacionalne manjine

Vijesti 03. mar 202219:15 2 komentara
N1

Milorad Dodik i danas o potrebi zadržavanja neutralnog stava Bosne i Hercegovine o ukrajinskoj krizi. Poruku je poslao nakon sastanka sa predstavnicima ukrajinske nacionalne manjine u Prnjavoru. Institucije Republike Srpske pomoći će crkvi i udruženjima u prikupljanju pomoći, ali i u prihvatu izbjeglica.

Ukrajinci u Bosni i Hercegovini će reći kako je njihova crkva najzaslužnija za očuvanje identiteta na prostoru na koji su njihovi preci došli prije više od 130 godina. Baš u crkvu, prvo je došao i Milorad Dodik.

U Prnjavoru je jedna od najstarijih ukrajinskih zajednica. Hram na ovim prostorima koje bio istog ovog oblika istih ovih dimenzija sagrađen je 1912. godine“, kazao je Orel Zakaljuk, paroh ukrajinski.

Nakon kratkog upoznavanja sa veličinom zajednice, delegacija u kojoj je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prešla je u zgradu opštine. A tu o pomoći.

Učiničemo sve što je u našoj moći da onima kojima je pomoć neophodna da je i pružimo“, kaže Andrija Svatok, iz ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Taras Ševčenko”.

Sastanak sa Ukrajincima Miloradu Dodiku bio je prilika za ponavljanje stava o podršci teritorijalnom integritetu zemlje u kojoj bjesne ratni sukobi. Od svih govornika, upravo on, najkonkretnije je govorio o pomoći.

Mi ćemo u narednim danima za početak doznačiti crkvi 100 hiljada maraka i doznačićemo udruženjima 100 hiljada maraka da oni mogu da otpočnu aktivnosti kako oni misle da treba“, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Opširnije u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare