Poruke iz Banjaluke: Naredne godine ovdje obilježavamo i Dan nezavisnosti BiH

Vijesti 25. nov 202222:06 1 komentar
Facebook

U Banjaluci je u petak naveče održana akademija posvećena 25. novembru, Danu državnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Akademiji koja je održana u prostorijama Banjalučkog velesajma prisustvovali su i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta Republika Srpska (RS), Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kao i Vojin Mijatović i drugi članovi Pokreta za državu.

“Nema nikakve logike da Banjaluka i Republika Srpska ne obilježavaju 25 novembar. To je prije svega praznik obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj svi mi živimo. Dvadesetpeti novembar je simbol borbe svih naroda sa ovih prostora protiv fašizma, simbol vizije koju su oni koji su vodili narodnooslobodilački pokret imali o budućnosti. U onakvom vremenu, na onakvom mjestu, pod onakvim ratnim dejstvima imati viziju, praviti sistem, praviti državu je zaista nešto što je veličanstveno”, rekao je Komšić.

Istakao je da je to jedan od najvećih dometa narodnooslobodilačkog pokreta, a da su veličanstvene stvari proistekle iz ZAVNOBiH-a, od toga da se BiH definiše kao zajednička zemlja, ne pripada ni istoku ni zapadu, do onoga što se desilo na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu gdje su doneseni dokumenti koji su išli daleko ispred svog vremena.

“Naprimjer Deklaracija o pravima građana gdje se svim građanima BIH garantuje jednako aktivno i pasivno biračko pravo. To je nešto s čim mi u 21. stoljeću u BIH ne možemo da izađemo na kraj. A, oni koji su vodili narodnooslobodilački pokret su u to doba rekli da, svi su ljudi isti, ova zemlja svima pripada i svi imaju ista prava”, naglasio je Komšić.

U obraćanju na akademiji Komšić je rekao da se o tome mora pričati budućim generacijama, kao i da je za takve korake u to vrijeme bila potrebna izuzetna hrabrost.

Istakao je da članovi Pokreta za državu danas rade ogromnu stvar za Bosnu i Hercegovinu i da to zaslužuje poštovanje.

Ćamil Duraković potpredsjednik Republike Srpske je također prisutnima naglasio važnost današnjeg praznika te poručio da će naredne godine na ovoj poziciji koju obnaša u Banjaluci upriličiti i Dan nezavisnosti BiH.

Podsjetio je da je ovo druga godina, od kada se u Banjaluci organizuje akademija povodom Dana državnosti BiH, navodeći da su se “oni za to izborili“.

Dodao je da članovi Pokreta za državu u Banjaluci realizuju ideje ZAVNOBiH-a na terenu.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare