Poruke opozicije nakon sastanka sa Borellom

Vijesti 16. mar 202213:14 > 13:51 4 komentara
N1

Nakon sastanka sa Josepom Borellom, oglasili su se predstavnici političke opozicije u BiH. Kako je kazao Fahrudin Radončić iz SBB-a, današnji sastanak bi trebao poslužiti kao stimulans za sve, kako bi se obaveze završile što prije.

Poruke su onakve kakve smo i očekivali, da će EU posvetiti više pažnje na BiH i da ćemo imati jednu blagonaklonost još energičniju i da se moraju riješiti strateška pitanja, izmjene izbornog zakona, normalizacija odnosa hrvatsko-bošnjačkih i drugih“, kazao je Radončić i dodao kratko:

“Vjerujem da je ovo danas dobra stvar, da treba biti stimulans za sve nas da ranije završimo obaveze i mi sutra nastavljamo pregovore o izmjenama Izbornog zakona”.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je kazao da neće biti finansijskih projekata za RS ako se situacija ne popravi.

Jasno smo čuli da neće biti projekata finansijskih za Republiku Srpsku ako se situacija ne popravi, to će osjetiti građani. Bilo je govora o povratak u institiucije, na to sam rekao da bi nas reformski zakoni koji su iz 14 priroriteta mogli okupiti. Kao i odluke koje će da pomognu stanovništvu u ova teška vremena. Odluke koje će zaustaviti trošenje novca, kupovinu autmobila, javne nabavke, dolazak na posao helikopterom to je ono što bi se trebalo zabranit da bi se novac preusmjerio tamo gdje treba“.

Šarović je dodao da je “sve negdje u zraku i da nije siguran da je Borell razumio gdje je došao”.

Sve je negdje u zraku, nisam siguran da je Borrell razumio gdje je došao, potpuno je zbunjen u nekim stvarima. Oni koji vode BiH u zadnje tri godine, sa njima nema nikakvog napretka i šansa da oni što prije odu je jedina nada za ovu zemlju. Nije shvatio da će ga ovi sa kojima razgovara prevariti i slagati“.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH kazao je nakon sastanka sa Borrellom da se od bh. zvaničnika očekuje da rade na iznalaženju rješenja u skladu sa evropskim standardima.

“Imali smo priliku čuti gospodina Borrela koji je vrlo nedvosmisleno rekao da očekuje od političkih lidera BiH da se vrlo jasno izjasne i podrže stavove EU kad je u pitanju agresija na Ukrajinu. Očekuje od nas da radimo na iznalaženju rješenja u skladu sa evropskim standardima”, istaknuo je.

Rekao je i da je BiH jedna od rijetkih, ako ne i jedina zemlja na svijetu u kojoj državnik zajedno sa Lukašenkom podržava Putina.

Naravno da se to reflektuje i na BiH i sa takvim ljudima se mora naći rješenje u skladu sa evropskim standardima“, naveo je Nikšić, dodajući da je sada ključno da se osiguraju fer i pošteni izbori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare