Poruke s Akademije u Banskom dvoru: Potrebno srpsko jedinstvo od prije 30 godina

Vijesti 25. okt 202119:13 4 komentara

Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije sastao se danas sa Miloradom Dodikom u Banjaluci. Dačić je poručio kako je "Republika Srpska uspjela da se sačuva 30 godina, ne samo svoje institucije, već i vjeru ljudi u to da mogu biti sami na svome". Trideset godina postojanja Narodne skupštine Republike Srpske. Akademija u Banskom dvoru, intoniranje himne i obraćanja. Sve u jeku zaoštrenih političkih odnosa i blokada.

“Potrebno je srpsko jedinstvo kao i prije 30 godina. Nećemo podleći pritiscima. Očekujemo da i ubuduće odolimo svim izazovima, da nećemo podleći pritiscima i primamljivim ponudama kako bismo NSRS i RS osakatili u njenim nadležnostima”, kazao je Nedeljko Ćubrilović, predsjednik NSRS.

Na Akademiji su kritikovani, kako je rečeno,“dupli aršini” OHR-a i Ustavnog suda prema RS, istaknuto da je skupština temelj Republike Srpske. Milorad Dodik još jednom ponovio da nije bosanski Srbin, već Srbin, te da pripada velikom slobodarskom narodu.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, naglasila je da “u sličnim okolnostima, u odnosu na one u kojima je nastala, Narodna skupština egzistira i danas”.

“Štiteći svoju konstitutivnost i ravnopravnost, srpski narod u BiH počeo je da se organizuje institucionalno, a prvi zadatak bio je stvaranje sopstvenog parlamenta, što je i realizovano 24. oktobra 1991. godine. Ovo vrijeme u kojima obilježavamo jubilej je vrijeme u kojem smo pritisnuti nepravdama, teretima atakovanjima na RS, nadležnosti, interese. Postala je bolesna atmosfera, ali to neće spriječiti RS da promoviše dijalog i razgovor kao glavni metod rada, razgovarat ćemo sa svima, domaćim, ali i ljudima sa strane”, naglasila je Cvijanović.

U posjetu Banjaluci je stigao i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji se susreo prvo sa članom Predsjedništva BIH Miloradom Dodikom. Na sceni je pokušaj da se izigra Dejton, razvlašćivanjem RS, kaže Dačić i kritiikuje.

Sljedećeg mjeseca najavljeno je, biće održan, zajednički sastanak u skupštini Srbije i to svih predstavnika politčkog života u RS. Ivica Dačić kaže bit će pozvani i vlast i opozicija, ali i vanparlamentarne stranke.

“Oni su zainteresovani da čuju gospodina Dodika i druge predstavnike srpskog naroda u RS, u Parlamentu u Srbiji. I predstavnici parlamentarnih stranaka, ali i vanparlamentarnih, u načelu se dogovorili da u sljedećem mjesecu organizujemo takav skup u Skupštini Srbije u Beogradu”, naveo je Dačić.

Još jedan skup u Beogradu o krizi u BiH i srpskom jedinstvu, najavljuje se. Do tada snažna diplomatska aktivnost, više sastanaka. Na onaj sa Christianom Schmidtom, Milorad Dodik neće otići, ali razgovori sa Matthew Palmerom i šeficom EU odjela za vanjske poslove Angelinom Eichhorst su mogući.

“Razgovarat ćemo naravno o svemu sa bilo kim. Jedino nećemo sa Christianom Schmidtom, jer on nije visoki predstavnik. Čak ni u formi privatnog lica. Dok god Schmidt ili neko drugi ne bude imenovan u Vijeću sigursnosti relevantnom rezolucijom, nema potrebe da mi prihvatimo imenovanje stranca, koji bi ovdje da donosi zakone bez legitimiteta”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

U Banjaluci danas i ruski ambasador Igor Kalabuhov. Razgovarao je o aktuenoj političkoj situaciji. Stigla je i pismena čestitka Predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću od predsjednice Savjeta skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko.

Jasna poruka: Demokratski razvoj Republike Srpske na principima Dejtonskog sporazuma od 14. decembra 1995. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare