Poruke sa protesta povodom smrti male Džene: “Imam unuke i bojim se”

Vijesti 19. nov 202119:06 0 komentara
N1

Utvrditi lanac odgovornosti svih zdravstvenih radnika i ustanova koji su učestvovali u kobnoj operaciji dvoipogodišnje Džene Gađun iz Kaknja - jedan je od zahtjeva koje su okupljeni građani Sarajeva uputili nadležnim tokom protesta zbog smrti djevojčice. Naša dužnost je, poručili su, istrajati u ovome, jer je mala Džena premunula u našem gradu. Organizovat će i nove proteste, ukoliko za 15 dana nadležni ne ispune njihove zahtjeve.

“Draga Džena nije dočekala svoj prvi dan u školi, maturu, prijemni ispit na fakultetu, ličnu kartu, a imala je ovozemajsko pravo na to”, navodili su okupljeni na današnjim protestima povodom smrti djevojčice.

Pravo, koje joj je neko oduzeo. I zbog čega mora odgovarati. A upravo je utvrđivanje odgovornosti za smrt dvoipogodišnje djevojčice iz Kaknja jedan od zahjeva organizatora protesta.

“Hitna privremena obustava rada navedene zdravstvene ustanove i pokretanje zakonskih procedura u cilju izmjena i unapređenja zakonskih odredbi poslovanja privatnih klinika za pružanje zdravstvenih usluga na području KS”, pojasnio je zahtjeve Alen Alić, organizator protesta.

A potrebno je, poručuju, pojačati i nadzor nad privatnim klinikama, kako bi se unaprijedio kvaliet usluga koje te klinike pružaju. Jer, povjerenje u zdravstvene institucije, sve je manje, čini se. Posebno među onima koji u porodici imaju Dženine vršnjake.

“Pošto imam i ja unučad pa se bojim da se tako nešto sutra ne desi, i meni, i što se može svakome desiti”, govori nam Nada Pravdić.

“Roditelji smo dječaka koji je vršnjak male Džene koja je nažalost preminula, tako da nas je jako potreslo i ogorčeni smo na sve što se dešava”, naglasio je Edin Bušatlić.

“Da, greške se dešavaju, ali kada su te greške rezultat nepoštivanja zakonske regulative, onda je to nešto u čemu smo mi kao društvo i sistem poptuno podbacili”, mišljenja je Emela Osmanović.

“Naša je obaveza da budemo tu da podržimo ovu porodicu i nadam se da se više nikom neće desiti ono što se njima desilo”, ističe nam svoje želje Endin Čaušević.

Na ovom slučaju radi Tužilaštvo KS. Zdravstveni inspektori utvrdili su niz nepravilnosti u slučaju operacije djevojčice, obavljene u iznajmljenoj sali privatne klinike Bejtović, koja dijeli prostor sa privatnom oftamološkom ordinacijom “Dr. Halimić”, čija je doktorica Nina Jovanović i radila operaciju, zajedno sa anesteziologom Suadom Rožajcem. Obdukcija tijela je obavljena, ali rezultati nisu poznati.

“Draga Amila i Murise, danas, 19.11.2021. godine, vam dajemo obećanje da će odgovorni završiti u zatvoru. Jedan veliki čovjek je rekao, obećanje je dug. Danas, na ovom mjestu, zadužili smo se kod drage Amile i Muriza”, čulo se na današnjim protestima.

Smrt male Džene, koja je potresla cijelu BiH, ali i regiju, desila se pod još nerazjašnjenim okolnostima. Djevojčica je preminula prije pet dana nakon komplikacija tokom, kako su kazali doktori, rutinske operacije očnog kapka u spomenutoj klinici u Sarajevu, ispred koje su ovi ljudi ranije također održali proteste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!