Poruke zvaničnika povodom obilježavanja neustavnog Dana RS

Vijesti 09. jan 202115:38 1 komentar
N1

Uprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine entitet Republika Srpska slavi 9. januar. Ove godine dosta skromnije, zbog epidemioloških mjera. Predsjednica Republike Srpske, odlikovala je za izuzetne zasluge i doprinos u borbi protiv pandemije COVID-19, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, devet bolnica u i 55 domova zdravlja.

Među odlikovanima su i Institut za javno zdravstvo, Fond zdravstvenog osiguranja i Uprava civilne zaštite RS.

Željka Cvijanović je istakla da je prošla godina protekla u znaku pandemije, ali i u znaku zdravstvenih radnika koji su omogućili da građani u novu godinu uđu sa sviješću da treba da se čuvaju, ali i da znaju da su bolnice opremljene, te da u njima radi sposoban kadar. Ona je rekla da je pandemija virusa korona značajno uticala na ekonomiju Republike Srpske, te da u narednom periodu predstoji postepen izlazak iz krize, saniranje određenih posljedica, te uklanjanje štetnih efekata.

“Mora da postoji čvrsta veza između privrede i i institucija. Naša privreda je prošle godine dobila značajnu podršku Vlade Srpske, sa namjerom da se očuvaju poslovne aktivnosti, ali prevashodno da se očuvaju radna mjesta”, rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas da je Republika Srpska “garant slobode i postojanja srpskog naroda u BiH i zato jedinstveno i odlučno mora biti nastavljen njen razvoj i jačanje.”

VEZANA VIJEST

“Narodna skupština Republike Srpske, kao najviša zakonodavna institucija i temelj Republike, ostaće opredijeljena za dalji razvoj i izgradnju savremenog i demokratskog društva”, rekao je Čubrilović u intervjuu Srni.

On je istakao da je 9. januar 1992. godine “istorijska činjenica koja ne može biti promijenjena.”

“Vjerujem da ćemo dugo godina obilježavati 9. januar – Dan Republike, kao jedan od najvažnijih datuma za stvaranje Republike Srpske”, dodao je Čubrilović.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, je rekao novinarima nakon što je prisustvovao liturgiji i lomljenju slavskog kolača da 9. januar nešto što se ne dovodi u pitanje i uvijek će se slaviti. On je dodao da je Republika Srpska mjesto gdje “živi srpski narod, ali i svi drugi koji je poštuju i smatraju je svojom.”

Oglasio se i predsjednik Vlade RS, Radovan Višković.

“Proslavljajući Dan Republike odajemo počast i izražavamo zahvalnost svima koji su učestvovali u njenom stvaranju i koji su položili svoje živote da bi mi danas živjeli u miru i slobodi”, poručio je Višković.

“Uvjeren sam da će mlade generacije nastaviti da čuvaju Republiku Srpsku kako bi bila još bolja i uspješnija i dobro mjesto za život svih njenih građana”, poručio je Višković.

On je dodao da Republika Srpska, proslavljajući Dan Republike, šalje poruku mira, ljubavi i zajedničkog života u BiH.

“Ponosan sam na Republiku Srpsku i njene institucije, jer su u uslovima pandemije virusa korona, kao i drugih nedaća s kojima smo bili suočeni u prethodnim vremenima, kvalitetno odgovorile na sve izazove i svojim odgovornim djelovanjem značajno pomogle u zaštiti života i zdravlja građana i očuvanju naše ekonomije”, naglasio je Višković.

Programom obilježavanja, predviđen je i muzički defile Orkestra MUP-a RS,

Sinoć su navijači Borca iz Banjaluke bakljadom ispred UKC-a zahvalali se zdravstvenim radnicima, a danas će građani učestvovati u auto defileu, dok će sutra biti održana ulična trka sa oko 200 učesnika.

Jutros je mimo zvaničnog protokola služena liturgija povodom svetoga Stefana kojoj su prisustvovali entitetska predsjednica Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, izjavio je da je nakon 25 godina krajnje vrijeme da se ukloni diskriminatorski naziv ovog entiteta iz kojeg se crpi ekskluzivitet bosanskih Srba što za posljedicu ima diskriminaciju svih onih koji nisu Srbi pravoslavci u svim segmentima društva u ovom entitetu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u martu 2019. je kao neustavan osporio današnji datum.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare