Pošast koja uništava Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 09. mar 202119:52 0 komentara

Korupcija je gorući problem Bosne i Herecegovine prethodne dvije decenije. Političke stranke koriste sve mehanizme kako bi crpile javni novac, a pojedinci u strankama ostvarili ličnu dobit. Pravosudne institucije, prema brojnim izvještajima međunarodnih i domaćih organizacija i monitoringa, "pale" su na ispitu procesuiranja krivičnih djela visoke korupcije.

“Pravosuđe mora biti nezavisno, neophodne su reforme. Ne morate ništa drugo pogledati, nego samo broj visokorangiranih koruptivnih slučajeva u BiH – radi se o jednom ili dva takva slučaja u protekloj godini, to je sramotno”, kazao je za N1 američki ambasador u BiH Eric Nelson.

“Nije istina da nema korupcije. Realnost je da ima jako malo istraživanja i procesuiranja korupcije na visokom nivou. Pravosuđe mora biti nezavisno. I zato su reforme VSTV-a prioritet. Slažemo se sa EU, sadašnjem sistemu nadzora nedostaje integriteta. Nezavisnost mora biti ojačana, a to se mora postići kroz pametne reforme, koje će zadovoljiti standarde EU za nadzor pravosuđa”, dodao je Nelson.

Statistika je katastrofalna, mnogo je politički montiranih procesa, putem kojih pravosudne institucije žele stvoriti privid procesuiranja djela visoke korupcije ističu u Transparency Internationalu. Dodaju da postoji mnogo predmeta koji prema spisku VSTV-a podvodi pod korupciju, a koji to nisu. Transparency je u prošlosti podnosio mnogo krivičnih prijava od kojih na kraju ne bude ništa, a tvrde i da se najveći broj tužilačkih odluka odnosi na neprovođenje istrage.

“Mi smo 2019. imali po predmetima Tužilaštva BiH samo jednu pravosnažnu presudu za korupciju koja je bila oslobađajuća. Kada govorimo o 2020. situacija je bila malo bolja. Imali s o četiri pravosnažne osuđujuće presude. Ni Republičko tužilaštvo Republike Srpske nije bilo puno bolje. Imali su šest podignutih optužnica za krivična djela korupcije. Od čega su četiri osuđujuće presude”, navodi Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala BiH.

Sindrom “nekažnjivosti” najbolje objašnjava procesuiranje velikih koruptivnih krivičnih djela u BiH, objašnjavaju u BIRN-u BiH i dodaju da se stanje ne poboljšava proteklih godina, iako bi Tužilaštvo BiH trebalo biti pokretač i primjer reforme pravosuđa, što trenutno nije slučaj.

“Imamo veliki broj podignutih optužnica nižeg ranga počinilaca. Tu se radi o predmetima gdje skoro pa i nije potreba istraga. To su predmeti da uzimanje 50 ili 100 KM mita ili predmeti izuzimanja guma sa službenih automobila koji se odvijaju pred državnim sudom. Dok skoro pa i nemamo ili imamo jednu ili dvije optužnice za veliku sistemsku korupciju, političku korupciju ili javne nabavke”, ističe Denis Džidić, direktor BIRN BiH.

Erik Larsson savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH kaže da je korupcija pošast koja uništava Bosnu i Hercegovinu i da je egzistencijalna prijetnja, zbog koje građani napuštaju BiH. Protuotrov korupcije treba biti transparentnost koja će spriječiti sve potencijalne malverzacije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!