Posavski kanton: Umjesto “bošnjačkog” uveden bosanski jezik

Vijesti 09. dec 202116:571 komentar
Podijeli:
Izvor: N1/Ilustracija

Vlada Posavskog kantona razmatrala je prijedloge amandmana na Ustav Kantona i dato je pozitivno mišljenje na amandmane koji se odnose na konstitutivnost Srba u kantonu te amandman koji se odnosi na bosanski jezik.

Naredni koraci su na zastupnicima u Skupštini PK koja će donijeti konačnu odluku.

“Vlada je usvojila prijedloge amandmana od kojih posebno izdvajamo amandman koji si odnosi na bosanski jezik i konstitutivnost srpskog naroda u PK”, izjavio je ministar prometa, veza i zaštite okoliša PK Anes Osmanović.

Zastupnik Mehmed Memišević (SDA) očekuje korektan odnos svih zastupnika i razuman pristup imajući u vidu Odluke Ustavnog suda FBiH, poštivanje hijerarhije pravnih akata i činjenicu da je Ustav FBiH pravni akt više pravne snage u odnosu na Ustav Posavskog kantona.

Ustavni sud je u svojoj presudi bio jasan da se mora ispraviti termin “bošnjački” u bosanski jezik.

U kantonalnom ustavu se navodi i da se Skupština sastoji od 30 zastupnika čiji mandat traje dvije godine, dok je u praksi i prema Izbornom zakonu BiH to 21 zastupnik s mandatom od četiri godine.

“Ova pitanja su bila puna nelogičnosti na koja smo također godinama upozoravali putem domaćih i međunarodnih faktora. Posebno izdvajamo aktivnost premijera FBiH Fadila Novalića koji je podnio apelaciju Ustavnom sudu i koja će ipak biti implementirana, a osigurava ravnopravnost svih naroda u PK”, izjavio je zastupnik u Skupštini PK Mehmed Memišević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar