Posjeta iranskog zvaničnika na poziv ministrice Turković šamar svim aktivistima

Vijesti 06. dec 202214:42 2 komentara
N1

U jeku globalne kampanje 16. dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i Kolegij Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine danas će se sastati sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amirom Abdollahainom.

Ženska mreža BiH želi da podsjeti javnost da Bosna i Hercegovina, tokom nedavnog glasanja na sjednici Trećeg odbora za ljudska prava Ujedinjenih nacija, nije podržala rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran.

“Tom prilikom smo sa žaljenjem primijetile da zvaničnici Bosne i Hercegovine ne mare za ranije potpisane konvencije i rezolucije UN-a koje štite prava žena ne samo u Bosni i Hercegovini, već u i međunarodnim arenama. Sramotno je da proklamujete opredijeljenos ka zaštiti ljudskih prava, a pri tome ne ustajete da bi podržali 51% građana svoje domovine – žena, niti osluškujete poruke solidarnosti koje smo podijelile sa ženama Irana nakon smrti Mahse Amini! Posjeta iranskog visokog zvaničnika, na poziv bh. ministrice Bisere Turković, u ovom trenutku predstavlja šamar svim aktivistima i aktivisticama za ljudska prava u BiH, ali i građanima i građankama koji/e čvrsto stoje uz zahtjeve iranskih žena za slobodu. Bosanskohercegovačke žene svjesne su trnovitog puta kroz koje prolaze žene Irana, ulazeći u direktnu konfrontaciju s režimom koji ne poštuje osnovna ljudska prava. Najoštrije osuđujemo ukazivanje dobrodošlice iranskom ministru, te slanje signala da je zvaničnik države koja u ovom trenutku grubo krši ljudska prava uopće dobro došao u našu zemlju”, navode iz ovog udruženja.

Ističu nadu da “neće zaboraviti ko je plaća, i da će danas, po prijemu iranskog zvaničnika, fokus svojih poruka usmjeriti na nasilje nad ženama i ženska prava”.

“Ženska mreža BiH ovim povodom iskazuje svu svoju podršku građankama i građanima Irana u njihovim zahtjevima za poštovanje ženskih i svih drugih prava”, poručili su iz Ženske mreže BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare