Poskupljena i nestašice: Bh. poljoprivrednici predviđaju najgori scenarij

Vijesti 14. nov 202121:09 > 23:06 0 komentara
N1

Žitarice u BiH uništene su više od 50 posto zbog nezapamćene suše u posljednjih 30 godina. Uz sve to enormno rastu cijene, pa se brojne farme gase, a poljoprivrednici odustaju od proizvodnje jer se, kako kažu, u ovakvom sistemu ne isplati proizvoditi. Šta nas očekuje u narednom periodu obzirom na globalnu recesiju?

Ustati rano, sve urediti, pomusti krave – dio je svakodnevnice Murisa Mujanovića i njegovih radnika. Oko 500 grla ima na svojoj farmi. Sve je poskupilo, priča on, a u dogledno vrijeme zasigurno nećemo biti u mogućnosti proizvesti dovoljne količine hrane.

Dakle apsolutna nestašica hrane ja je predviđam i potpuno sam siguran. Ove godine imate zabranu izvoza krompira iz Njemačke, itd., imate zabranu izvoza svih strateških žitarica  iz svih velikih evropskih proizvođača. BiH proizvodi 10-15% svojih potreba.” kazao vlasnik farme Muris Mujanović za N1.

I oni koji se bave proizvodnjom od nje odustaju ili su na tom putu. Troškovi enormno rastu. Tako je prošle godine za proizvodnju tone pšenice trebalo izdvojiti 1300 KM. Danas je potrebno 2400 KM.

”’To vam sigurno znači za kupce da će vreća brašna od 25 kila biti 30 KM, sada je nekih 23 KM’‘ dodaje Mujanović.

Tako se na proljeće očekuju još više cijene proizvoda. Nedostatna ulaganja u poljoprivredu najviše doprinose gašenju domaće proizvodnje, smatra Nedžad Bićo, predstavnik poljoprivrednika.

Suša je uradila svoje, tako da nema dovoljno stočne hrane da bi farme mogle opstati preko zime. Imate recimo Hrvatsku koja je upumpala u poljoprivredu prošle godine tri milijarde maraka i opet imaju probleme. Naša država kada od svih nivoa saberete nema 200 miliona maraka. Nismo konkurentni.” rekao nam je Bićo.

Zbog manjka osjećaja za domaću proizvodnju, izostanka podrške i podsticaja te nepostojanja adekvatne strategije poljoprivrednici predviđaju najgori scenario.’

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!