“Poskupljenje cijena struje u FBiH je antidržavnički čin”

Vijesti 17. dec 202115:58 1 komentar
Pixabay

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH da odmah povuku skandaloznu, antidržavnu odluku o utrostručenju cijene struje za privrednike u FBiH.

“Država se ne ruši samo kršenjem Ustava i Dejtonskog sporazuma. Država se ruši ubijanjem privrede, pljačkom javnih dobara i neodgovornim trošenjem novca građana. Vlada FBiH se s jedne strane ponaša kao pijani bogataš, dijeleći milione maraka “pomoći” podobnim tajkunima i firmama koje otpuštaju stotine radnika i kupujući “ukrasne” malina respiratore za desetine miliona KM. S druge strane, poduzetnicima koji žive od svog posla, a ne od subvencija prijatelja u Vladi FBiH, uvodi se drakonski namet poskupljenjem struje za gotovo 300%, što će dovesti do lančanog gašenja velikog broja privrednika i otpuštanja radnika”, navode u SDP-u.

Iz ove stranke napominju da za povećanje cijena nema opravdanja, osim “kriminogenih navika” vlade da narodu i privredi na leđa navaljuju što veće namete kako bi pokrivali budžetske rupe nastale njihovim neradom i krčmljenjem javnog novca.

Bosna i Hercegovina jedini aktivni izvoznik struje na Balkanu, pa rast cijena u inostranstvu nikako ne utiče na dostupnost i cijenu struje u Bosni i Hercegovini, ocjenjujue u SDPU-u

“Dalje, naša se država u zanemarivom omjeru oslanja na vjetroenergiju kao izvor električne energije. Stoga, slab vjetar na sjeveru Evrope nikako nije mogao “doprijeti” do Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH, niti vjetroenergija sa svojih 3% udjela u ukupnoj proizvodnji može biti uzrok promjene cijene. Isto vrijedi i za porast cijene plina, koji se u Bosni i Hercegovini uopće ne koristi kao izvor za proizvodnju električne energije, kao i za porast cijene CO2 certifikata Evropske unije koji se, također, kod nas uopće ne izdaju”, kazali su u SDP-u, te dodali:

“Iz svega navedenog je jasno kako opravdanje da cijena električne energije treba da raste jer raste i u insotranstvu nema nikakvo utemeljenje u činjenicama. Pozivamo Vladu FBiH i Elektroprivredu BiH da odustanu od ustaljene kleptokratske prakse zavlačenja ruke dublje u već ispražnjene džepove građana i privrednika, kako bi mogli finansirati svoj opstanak na vlasti. Jedini stvarni uzrok povećanja cijene struje je “kratki spoj” nastao uspostavom nesposobne Vlade FBiH okrenute isključivo samobogaćenju njenih članova, a taj prekid protoka energije za razvoj društva traje već sedmu godinu”.

Ukoliko vladajuća većina ne odustane od ovog “antidržavnog čina” usmjerenog protiv budućnosti privrede i građana FBiH, SDP BiH će u otvoreno i u potpunosti podržati najavljene proteste protiv “vampirske” Vlade FBiH koja teži da građanima i poduzetnicima isisa i posljednji fening koji mukotrpno zarade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare