Poslali radnike u Tursku: “Nije više cool gazda s pet auta i tri stana na moru”

Vijesti 05. aug 202119:07 > 22:17 3 komentara

I dok brojni bh. radnici rade za minimalac, neplaćen prekovremen rad bez godišnjih odmora rijetki su primjeri pozitivnog i uspješnog odnosa između poslodavaca i uposlenika. Jedan od takvih primjera stiže iz Mostara, gdje su vlasnici informatičke kompanije Zen Dev neobičnim i nesvakidašnjim potezom iznenadili svoje uposlenike i oduševili bh. javnost. Naime, radnike i njihove porodice počastili su luksuznim osmodnevnim ljetovanjem u Turskoj.

Pedeset uposlenika kompanije ZenDev i 20 članova njihovih porodica provelo je osam nezaboravnih dana u Alanyi. Hotel Ultra all inclusive, krstarenje Antalijskim područjem, večer bh. muzike i još mogo toga – sve na račun firme i njenih osnivača Senada Šantića i Nikole Mirkovića. Briga o radnicima osnovna je vodilja kompanije, kaže Senad Šantić, vlasnik kompanije ZenDev, kojeg je želja za domovinom i rodnim gradom iz Švedske vratila u Mostar.

Kvalitetan radnik

“Ponašamo se kao porodica i većina radnika u firmi skoro nikad nije letjela avionom. Pričao sam s Nikolom i rekao okej, hajde da ih mi odvedemo negdje avionom. Gdje ćemo? Vidjeli smo različite opcije, skontali da je Alanya praktičan primjer gdje bi svi mogli otići da se super odmorimo. To se ne mora gledati samo sa strane da nagrađujemo radnike, jer poslodavci bi tako trebali razmišljati, mi smo se toliko spojili kao što nismo nikad prije”, istaknuo je Šantić.

Primjer je to kako navodi, i drugim poslodavcima, jer sretan i zadovoljan jeste jednako kvalitetan radnik. Poruka je da se može, ukoliko se odrekne kupovine još jednog u nizu luksuznog stana ili automobila.

“Hoćemo da budemo firma koja postavlja standarde, da je cool vratiti ljudima to što rade za nas, nije više cool gazda s pet auta i tri stana na moru. Šta imamo od toga? Hoćemo da pokažemo primjer kako stvari mogu stajati, jer budimo iskreni ljudi kupe pet auta zbog statusa ne zato što mogu voziti svih pet istovremeno. Nije status u tome, status je da budeš dobar prema ljudima što su sve uradili za tebe”, rekao je Šantić.

Startali su sa tri uposlenika , a danas zapošljavaju njih 50. S obzirom na to da su im i ranije od strane kompanije bila obezbjeđena ljetovanja i zimovanja, i ovogodišnje je bilo očekivano. No Tursku kažu nisu očekivali.

“Taj dan ja nisam bio u firmi, kolege su mi javile da nas firma vodi u Tursku na ljetovanje zajedno s familijama. Nisam mogao vjerovati. Bilo je super. Mi smo nedavno otvorili kancelarije u Sarajevu, pa je to bila prilika da se upoznamo”, rekao je Alen Marić, uposlenik ZenDev.

“Bilo je super , pošto imam dvoje manje djece. More, pijesak, bazen i oni su u tome najviše uživali“, istaknuo je Kenan Alibegović, uposlenik ZenDev, također uposlenik ZenDev.

Ulaganje u radnike

Iako daleko od mora, uživaju i u radnoj atmosfera. Pozitivan odnos i predan rad, tvrde dobitna su kombinacija.

“Koliko su Senad i Nikola napravili jednu izoliranu sredinu koja nema nikakvih nacionalnih podijeljenosti, nikakvih političkih uplitanja. I zanimljivo je koliko čovjek hoće više da radi, da pridonosi poslu i sebe da daje kada mu se da povjerenje, a ne kada se vrši pritisak”, kazala je Nevena Ćorić, uposlenica ZenDev.

Nermana Šantić je navela da koliko god poslodavci daju njima, tako im radnici vraćaju svojim radom.

“Sve što oni čine za nas, mi se trudimo da njima vratimo, da budemo produktivni, jer koliko je dobro ZenDevu, toliko je dobro i nama”, dodala je.

Od prvog dana radnici su na prvom mjestu, jer ulaganje u njih uvjeren je Senad, jedan je od najvrijednijih resursa kompanije u pravcu njenog dugoročnog rasta i razvoja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare