Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH traže osam vanrednih sjednica

Vijesti 03. okt 202109:08 > 09:15 2 komentara
Foto: Almir Razić/Fena

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zatražili su održavanje osam vanrednih sjednica.

PROČITAJTE JOŠ

– Teme tih sjednica odnose se na obrazovanje, putnu infrastrukturu, stanje i perspektive mladih. Za oblast šumarstva došla su dva različita zahtjeva i tri zahtjeva za zdravstvo – potvrdio je za Fenu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović.

Dodao je da su ispunjeni poslovnički uvjeti za održavanje vanrednih sjednica, ali da će se sačekati da se poslanici vrate u poslaničke klupe u Federalnom parlamentu BiH.  Za sada se sjednice Predstavničkog doma zbog poštivanja epidemioloških mjera održavaju u iznajmljenom prostoru hotela Hills.

Jedan od problema s kojim se susreće oblast obrazovanja je nepostojanje ministrice na čelu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

– Elvira Dilberović je dala ostavku jer je odlukom Predsjedništva BiH imenovana na dužnost ambasadorice u Kraljevini Švedskoj. Također, kao što je poznato obrazovanje potpada pod podijeljenu nadležnost i tu konstantno se pojavljuju problemi poput ustanovnosti. Podjeljenja nadležnost znači da županije imaju određenu prevlast kada su u pitanju odgoj i obrazovanje. Susrećemo se s brojnim problemima ali kada dođe na odlučivanje povlači se pitanje ustavnosti i tu prestaju sve bitne stvari kada je u pitanju ova problematika – rekao je Feni član Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Predstavničkog doma Dario Knezović.

U oblasti šumarstva postoje brojni problemi budući da od 2009. godine ne postoji zakonsko rješenje koje regulira tu oblast.

– Sasvim je suvišno govoriti kolike gubitke Federacija ima zbog nedonošenja zakona o šumama. Šume su apsolutno izložene devastaciji, a vidimo i poplave i klizišta. Sve su to uzroci zbog kojih imamo velikih problema. Šume moramo posmatrati kao resurs koji trebamo pod hitno zaštiti – istakla je za Fenu članica Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Alma Kratina.

Kaže da je Vlada FBiH na ovosedmičnoj sjednici Predstavničkog doma povukla novi zakon o šumama kako bi se kroz mjesec dana prešlo kroz brojne amandmane koji su pristigli, te da se uvaži mišljenje struke i na kraju dođe do pravog prijedloga zakona kojim će se zaštiti šume.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare