Poslanik NSRS “u potrazi” za tablom “Radovan Karadžić”: Ko je naredio skidanje?

Vijesti 08. feb 202213:43 > 13:44 1 komentar
N1

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske Aleksandar Glavaš, nekadašnji predstavnik studenata, postavio je pitanje u vezi sa tablom na studentskog domu na Palama koji je nosio naziv po osuđenom ratnom zločincu "Radovan Karadžić", a koja je uklonjena 2020. godine.

“Ja kao predsjednik studenata 20. marta 2016. godine zajedno s delegacijom koju je predvodio Milorad Dodik, postavili smo tablu prvom predsjedniku i osnivaču Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Ta tabla je 20.12.2020. godine misteriozno i sramno skinuta. Nanesena je velika šteta RS i njenim osnivačima, borcima i studentima koji su bili ponosni na postavljanje te table. Ko je naredio uklanjanje, ko je odgovoran i gdje se nalazi?”, upitao je Glavaš.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević kazao je da je, prema njegovim informacijama, uklanjanje table zatražila porodica.

“Ovo ministarstvo nije učestvovalo ni u postavljanju ni u uklanjanju table”, naveo je.

Poslanik Glavaš je potom rekao kako insistira da se otkrije ko je to naredio i gdje se tabla nalazi navodeći kako je otuđenje i skrnavljenje tuđe imovine kažnjivo.

Uklonjena ploča s imenom Radovana Karadžića na Palama

Podsjetimo, nakon pritiska međunarodne zajednice i poruka da studentski dom ne može nositi ime po osuđenom ratnog zločincu, Karadžićeva kćerka Sonja Karadžić Jovičević saopćila je kako je ime njenog oca zloupotrebljeno te da tabla s njegovim imenom na studentskom domu na Palama treba biti uklonjena jer je “obesmislena i ukaljana”. Visoki predstavnik Valentin Inzko najavio sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SNSD-a, ukoliko ploča ne bude uklonjena.

Kćerka Radovana Karadžića: Tabla treba biti uklonjena

Studentski dom na Palama je 20. marta 2016. godine otvorio Milorad Dodik, tadašnji premijer RS. Samo četiri dana kasnije u Haškom tribunalu Karadžić je prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare