Posljednje Tegeltijino obećanja o nabavci vakcina

Vijesti 03. feb 202118:59 0 komentara

Nastavlja se saga o nabavci vakcina protiv COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Posljednje obećanje prvog čovjeka Savjeta ministara je optimistično - najkasnije polovinom mjeseca u državu stiže više od 200 hiljada doza vakcine, Pfizerovih i Moderninih. No, ako se pogleda malo pažljivije, i te kako treba biti oprezan s optimizmom, jer zvanično Agencija za lijekove BiH još uvijek nije odobrila niti jednu vakcinu za upotrebu u našoj zemlji.

Konačno dobre vijesti za građane – vlasti su izvršile uplatu, imaju pisane garancije i čeka se isporuka vakcine protiv COVID-19. Prvi čovjek Savjeta ministara Zoran Tegeltija tvrdi, interes entiteta i nije toliko koliko se javno govori.

“‘Ukupni zahtjevi entiteta i Brčko distrikta za nabavku vakcina kroz direktni dogovor sa proizvođačima su oko 650 hiljada. A više od 2 miliona vakcina je ugovoreno i plaćeno kroz sistem COVAX i kroz sistem EU. Vakcine koje su dogovorene kroz sistem COVAX i sistem EU omogućavaju vakcinisanje 40 % ukupnog stanovništva u samoj BiH”, navodi Tegeltija.

I dok se najavljuje nabavka i ruske i kineske vakcine, postavlja se pitanje tzv. direktnog pregovaranja sa proizvođačima i činjenica da se sa cijelim procesom kasni.

“Pregovori koje vodi Savjet ministara su da se stvori okvir, kao međunarodni ugovor za nabavku vakcina kako bi se prikupile ponude koje su najadekvatnije, najefikasnije, najbrže i najpovoljnije kada govorimo o cijenama na tržištu i Evrope i Zapadnog Balkana. Ovdje postoji jedna druga opasnost za građane BiH, a to je da sve veći broj zemalja govori o uvođenju COVID pasoša i onaj ko nije vakcinisan neće moći putovati u inostranstvo”, ističe Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg PD PSBiH, SDA.

“Nama je rečeno, a i mi smo kao Parlament zadužili Savjet ministara na inicijativu gospodina Zvizdića da se ide u direktne pregovore sa proizvođačima. To podrazumijeva da je takva stvar moguća. Da bi bila moguća potrebno je zmijeeniti zako o javnim nabavkama i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima. Niko nije ni krenuo u tu proceduru”, dodaje Saša Magazinović, poslanik u PD PSBiH, SDP BiH.

Pored ministarskog Savjeta, na udaru kritika je državna Agencija za lijekove. Prema zvaničnim informacijama, oni nisu dobili zahtjev za odobrenje nijedne vakcine na tlu BiH.

“To je institucija koja je potpuno podbacila. Ona je već morala da izmijeni sve pravilnike, da se prilagodi, da bude spremna. A ne sada i ove vakcine koje su došle ćemo čekati da se registruje vakcina”, zaključuje Nenad Stevandić, poslanik u PD PSBiH, Ujedinjena Srpska.

“Agencija za lijekove još nije zaprimila koordinirane poteze od strane Savjeta ministara s ciljem izdavanja sličnih odobrenja u našj zemlji. Umjesto toga, Savjet ministara donosi neadekvatne odluke poput ove da se izdvoji samo 2 miliona maraka za nabavku vakcina koja uopšte još nije ni ugovorena. A samo da podsjetim da je toliko i Vlada KS izdvojila za nabavku vakcina”, ističe Predrag Kojović, poslanik u PD PSBiH, Naša stranka.

Između odluka o nabavkama, cijena, pregovora građani će, na najkonkretniji korak, onaj ubod u nadlakticu još čekati. No, s njima i neki političari.

“Ja sam ministar pravde BiH i ja ću čekati da se i građani BiH vakcinišu u BiH da budem i ja tada vakcinisan”, tvrdi Josip Grubeša, ministar pravde BiH, HDZ BiH.

Dok nadležni i dalje tvrde da nisu odgovorni za kašnjenja u nabavci vakcina, sa informacijom o tome koliko će proći od nabavke do početka imunizacije, niko od njih ne izlazi u javnost.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!