Posljednji pozdrav Jovanu Divjaku, Bosancu sa dna kace

Vijesti 13. apr 202119:17 0 komentara

Posljednji pozdrav Jovanu Divjaku uprilićen je danas komemoracijom u Narodnom Pozorištu Sarajevo. Potom su se uz pjesmu Bella Ciao, koja je simbol antifašizma, od njega oprostili brojni prijatelji i poznanici. Na sarajevskom groblju Bare, gdje je i sahranjen.

Otišao je čika Jovo. Kako brojni kažu – heroj našeg doba. Otišao prije šest dana i ostavio prazninu u srcima građana Sarajeva, ali i većeg dijela Bosne i Hercegovine.

Divjak kao primjer

Divjak je svima bio prijatelj, otac, primjer. Jovana Divjaka svi će pamtiti po toplom osmijehu i lijepoj riječi, ali i po djelima. Njegovo “ne pucaj” u toku ratnih stradanja ostalo je zapamćeno i 30 godina poslije. Nakon što je ratnu uniformu okačio o klin… Ostatak života je posvetio djeci kojima je pomoć bila potrebna.

I kako da se Sarajevo odužilo Jovanu Divjaku?

“Umjesto da živi od stečene slave, nije dozvolio da mu se ime okalja u postratnoj tranziciji. Umjesto toga, odlučio je napraviti armiju obrazovanih i pametnih. Odlučio je da pokaže kako se gradi društvo i BiH. 7.000 stipendija, djece i mladih kojima je pomogao u školovanju. To je u vojničkom slengu divizija koju je Jovo poveo u bolje sutra”, kaže Danis Tanović.

Unuk Jovana Divjaka pročitao je emotivno oproštajno pismo koje je njegov djed napisao prije smrti.

“Dani života u Sarajevu su bili dani ljubavi i međusobnog poštovanja i uvažavanja. Izvinjavam sam ako se nekad nekoga, nikada s namerom, povredio. Halalite mi, kako se to kaže na ovim prostorima. Pustio sam suzu trenutak pre nego sam sklopio oči. Pustite je i vi sada. Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom. Vaš Jovan, Bosanac, Hercegovac, sa dna kace”.

U Narodnom Pozorištu u Sarajevu upriličena je komemoracija. Potom su se uz pjesmu Bella Ciao od njega oprostili brojni prijatelji i poznanici. Na sarajevskom groblju Bare, gdje je i sahranjen.

O čika Jovi će se pričati neispričane priče. On će zauvijek ostati simbol Sarajeva. Ponosan, hrabar, dostojanstven. Plemenit kakav je i bio.
Nek’ vam je sretna zemlja bosanska.

Čika Jovo, zbogom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!