Posljednji pozdrav za Srnu: Uvijek je bila na boljoj strani civilizacije, faliće

Vijesti 02. jun 202213:08 0 komentara
F.Z./N1

Tužno i sjetno je bilo na današnjoj komemoraciji Segmedini Srni-Bajramović, prepoznatljivom televizijskom licu, političarki i zastupnici SDP BiH koja nas je napustila u utorak ove sedmice. 

U ime porodice obratio se Segmendinin sin Afan. Nije skrivao suze u očima zbog gubitka svoje majke. Zahvalio se svima na podršci, rekavši da istim svjetlom njene plemenite ljudske veličine kojima je svaki dan uljepšavala život svojoj porodici, dokaz je da je uljepšavala i svima koji su je poznavali.

“Svima vam se zahvaljujem, što ste nam pokazali dolaskom na njen ispraćaj. Hvala vam što ste nam podrška u ovim tužnim danima i što mojoj majci zajedno dajete počast kakvu zasluže i njegujete uspomenu koja dolikuje načinu na koji je radila, iskreno i sa puno ljubavi”, rekao je Segmendinin sin Afan.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, u svom govoru je kazao da ih je sviju prerano napustila, a do jučer su sjedili i pričali o mnogim stvarima.

“Odavno ni jedna vijest nije izazvala toliko nevjerice da nije tačno. Tragedija, tuga, bol, žalost – sve u jednoj vijesti, u jednoj rečenici koju niko nije želio čuti. Njeno srce nije izdržalo. Život zaista zna biti nepravedan. Samo dan prije smo pričali i dogovarali šta i kako dalje”, riječi su Nikšića.

Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije djelio je zastupničke klupe sa Segmendinom tri mandata.

“Pamtit ću je po osmijehu i lijepoj riječi koja je imala za sve ljude. Nikada nije komunicirala na uredljiv način. Segmendina je primjer politički korektne osobe, kakvu svaka vlast treba ukoliko želi graditi kulturu dijaloga”, poručio je Martinović.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Senad Zaimović, dugogodišnji prijatelj i saradnik Segmendine podsjetio se njihovog prvog susreta, rekavši da je od prvog dana bila njihova srna, drugarica, voljena i cijenjena.

“Bilo je dana kad sam je pokušao ubijediti i narediti joj da ne dolazi na posao za vrijeme teških granatiranja, da se ne izlaže ogromnom riziku. Nikad se nije desilo da je izostala jedan jedini dan. Srna je uredila i vodila više od 200 emisija za vrijeme ratnih godina. Sjećam se decembra 1992. godine kada se prvi put pojavila na vratima redakcije Rat Art. Tek jučer sam shvatio da je imala nepunih 20. godina. Naša Srna je i tada bila na boljoj strani civilizacije”, rekao je Zaimović.

Sanela Prašović Gadžo, zastupnica u PD Parlamenta Federacije BiH, u svom govoru se prisjetila svoje prijateljice i kolegice Segmendine. Ispričala je da kada je odlučila ući u politiku prvo se njoj obratila.

“Vješto je koračala kroz teme kulture, umjetnosti i nekog ljepšeg života. Informativci su joj zavidjeli na toj vrsti televizijskog programa, jer u to ratno vrijeme nama, bio nestvaran. Zapravo Segmendina je bila nestvarna u toj ulozi. Segmendina, Arijana i ja smo imali svoju tvrđavu u koju se nije moglo ući. Ta tvrđava nam je pomogla da decenijama iskreno trajemo i da se razumijemo bez riječi i osjećamo bez ikakvih objašnjavanja. Kada sam odlučila ući u politiku, prvo sam nju nazvala. Objasnila mi je šta ta politika daje i koliko uzima. Moja Segi bila je precizna u milimetar”, rekla je, između ostalog, njena prijateljica i kolegica Prašović Gadžo.

Segmedina Srna-Bajramović je preminula iznenada u 49. godini života. Njen prvi angažman je bio na emisiji Rat Art koji je vodila svakodnevno. Bila je odgojena u duhu antifašizma, u duhu ravnopravnosti, solidarnosti i pravde, i dokazala se u poslu koji je radila. Uzela je učešće i u političkom životu. Od ulaska u politiku je bila u SDP-u BiH. Pored funkcije zastupnice u Skupštini KS bila je i delegatkinja u Domu naroda Federalnog parlamenta. Bila je jedna od najvećih aktivistica za unaprijeđenje prava žena koristeći svoju političku poziciju, ali i entuzijazam.

Neka ti je lahka zemlje Bosanka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!