Poslodavci FBiH: Državni udar Elektroprivrede na Federaciju

Vijesti 28. jan 202216:06 2 komentara
Udruženje poslodavaca FBiH

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine će se hitno obratiti Upravi Javnog preduzeća Elektroprivrede BiH sa zahtjevom da hitno storniraju ugovore koje su poslali kompanijama za rezervno snabdijevanje električnom energijom na 60 dana, čija je cijena i do šest puta veća u odnosu na prošlogodišnju, zaključeno je na sastanku kojemu je prisustovalo više od stotinu poslodavaca iz cijele Federacije BiH koje električnom energijom snabdijeva Javno preduzeće Elektroprivreda BiH. Sastanak je oganiziralo Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Poslodavci od Elektroprivrede BiH traže da stornira račune i ispostavi nove račune o snabdijevanju električnom energijom kompanijam koje je snabdijevala u 2021. godini, bez obzira da li su ti kupci poslali zahtjev za ponudu za snabdijevanje električnom energijom, prihvatili ponudu za snabdijevanje električnom energijom i potpisali ugovor ili nisu prihvatili ponudu za snabdijevanje električnom energijom i nisu potpisali ugovor.

Takođe se zahtijeva da u novim ugovorima osnovica za porast cijena električne energije do 20 posto je cijena električne energije iz godišnjeg ugovora tog kupca za prethodnu godinu, prije poskupljenja električne energije.

Dalje se navodi da se uvećane cijene električne energije primjenjuju od 6.1.2022. godine, odnosno, od dana stupanja na snagu Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH na sve kvalifikovane kupce električne energije.

Jednoglasno je zatraženo da ugovori o snabdijevanju električnom energijom kvalifikovanim kupcima, koji će biti ponuđeni na osnovu člana 16. a) Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH moraju imati iste uslove snabdijevanja (npr. u pogledu termina plaćanja, promjene cijena snabdijevanja tokom trajanja ugovora, više sile i sl.), kao i ugovori o snabdijevanju električnom energijom koji su realizovani tokom 2021. godine.

Naglašavamo da ukoliko Elektroprivreda BiH ne prihvati naše zahtjeve, tražimo hitnu sjednicu Vlade Federacije BiH na kojoj će se donijeti odluka u skladu sa našim zahtjevima.

UPFBiH će pripremiti zahtjev za autentično tumačenje člana 16. a) Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH od Parlamenta FBiH. .

Poslodavci su zaključili da će ugovore o rezervnom snabdijevanju vratiti Eletroprivredi BiH, uz zahtjev da se dostavi ugovor o rezervnom snabdijevanju zaključno sa 5.1.2022. te ugovori o snabdijevanju električnom energijom počev od 6.1.2022. u skladu sa pomenutim Zakonom i odlukom Vlade Federacije BiH o ograničenju rasta cijena električne energije BiH.

“Državni udar Elektroprivrede na Federaciju BiH”

“Ovo što se dešava od strane Elektroprivrede je neprihvatljivo i više nema smisla. Imamo komentare da je ovo državni udar Elektoprivrede prema Federaciji. Neki već planiraju da otupuštaju radnike, jedan od zaključaka je da će privrednici platiti cijenu koju su imali prošle godine”, kazao je medijima Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Naveo je kako imaju informaciju da će novi ugovori novi biti puni iznenađenja.

“Naše senzore smo sada izuzetno pojačali na maksimum. Bitno nam je da vidimo sadržaj tih ugovora jer imamo informaciju da će biti mnogo promjena”, kazao je Smailbegović.

Zoran Gazibarić, privrednik iz Nove Bile, naglašava kako vlast želi da iskoristi uspješno poslovanje koje je privreda u proteklom periodu imala, umjesto da je stimulišu i ostvare još veći uspjeh u ovoj godini.

“Mi imamo deset godina nerada i onda dođu neki i kažu u roku tri dana da se utvrdi stanje. Neki se ovdje vrlo opasno igraju s privredom“, kazao je Gazibarić

Saglasan je i poduzetnik iz Visokog.

“Ovo je nezapamćeni udar – nešto što se zove bombardovanje proizvodnje i privrede. Našli smo se u situaciji šta dalje, jer nemamo puno prostora za čekanje”, kazao je Mustafa Uzunalić, direktor firme IGM iz Visokog.

“Rečeno nam je i da ukoliko ne potpišemo taj ugovor u roku od tri dana mogu nas isključiti. Primjera radi, da bismo isključili peć u našoj firmi potrebno nam je 10 do 12 dana, a da bismo je pokrenuli isto toliko”, rekao je.

Poručuju kako su ovo stvari sa kojima se niko ne smije igrati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare