Post COVID problemi kod građana: Koje su najteže komplikacije

Vijesti 21. maj 202121:13 0 komentara
Ilustracija

Borba sa koronavirusom kod pojedinih pacijenata traje mjesecima. Kod nekih će možda i godinama. Infekcija ostavlja posljedice na cijeli organizam, pa se pacijentima sve češće dijagnostikuje post covid sindrom. Posjetili smo post covid odjel, kojeg je sarajevska opća bolnica otvorila u februaru ove godine.

Zahidi Nukici deseti je dan na Post Covid odjelu u sarajevskoj Općoj bolnici. Prethodno je 18 dana provela na Covid odjelu. Koronavirus teško je pogodio. Posljedice i danas osjeti.

“Ovdje sam došla baš u teškom stranju, i oni su me digli iz mrtvih, ali evo sad i hodam, već deset dana bez kisika, a nisam mogla ni do wc-a. Primila sam dvije doze terapije koje sam kupila, i to me diglo na noge”, rekla nam je.

Na veliku slabost žale se pretežno svi post covid pacijenti.

Pomaže im čitav tim stručnjaka

“Imala sam umor nisam mogla stati na noge, i visoku temperaturu. Onda su mi kasnije intravenozno davali u Vrazovoj antibiotike valjda, ne znam, međutim, to je teško išlo”, izjavila je Memnuna Ćemalović.

Većina pacijenata na Post covid odjelu imaju hronične bolesti. Čitav tim stručnjaka pomaže im u prevazilaženju posljedica koje je koronavirus ostavio.

“Oni se vežu za kisik, stalno mijenjaju saturacije, pokušavamo da taj momenat prevaziđemo i da ih oslobodimo kisika, to je možda najteži dio. Naravno ima i ta psihička komponenta, neki su imali gubitke u porodici cijeloj, onda angažujemo i neuropsihijatra, psihologa, da se razgovara s njima, i još plus naša terapija. U sklopu toga svakom pacijentu, pošto su potrebne intenzivne fizikalne vježbe, svakog pacijenta koji ovdje dođe pregleda fizijatar, i odredi plan vježbi disanja”, pojasnio je Jasmin Idrizović, specijalista interne medicine.

Najteže komplikacije

Najteže komplikacije u post covid periodu jesu kardiogene prirode, iskustva su i bh. ali i doktora iz drugih zemalja. No, ono što najviše iznenađuje je tzv. neurološki post kovid sindrom, poput deficita pamćenja i pažnje.

“U budućnosti očekujemo da ćemo imati značajan problem psihofizičke prirode s obzirom da tokom pandemije stanovništvo se suočilo sa dugoročnim ostankom u kući, smanjenjem fizičke aktivnosti, i to su neki problemi koje očekujemo da ćemo imati priliku vijdeti”, rekla je Rümeyza Kazancioglu, rektorica Univerziteta Bezmialem Istanbul.

Bolest pogađa sve sisteme i tkiva

“Kako je COVID bolest koja pogađa sve sisteme i tkiva mi smo joj u post covidu odgovorili na način kakva je ona, sa multidisciplinarnim timom da joj odgovorimo na svaku onu komplikaciju koju je ona ostavila nakon covida i mislim da će to biti budućnost u odgovoru na sve ione posljedice koje je covid ostavio na čovječanstvo”, riječi su Ismeta Gavrankapetanovića, v.d. direktora Opće bolnice.

Na Post Covid odjelu Opće bolnice trenutno se nalazi 26 pacijenata. S obzirom da njihov oporavak teče relativno brzo, taj broj se konstantno mjenja. Na Covid odjelu ove bolnice hospitalizirano je 48 pacijenata, od kojih je 6 na intenzivnoj njezi. U posljednja 24 sata nije bilo novih pacijenata na ovom odjelu, a dobra vijest da nije bilo ni umrlih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!