Postoji konsenzus u BiH da OHR treba zatvoriti, ali ne i kada

Vijesti 21. jul 202118:53 0 komentara

Smjena visokih predstavnika u BiH dešava se u svjetlu nastojanja Rusije i Kine, na međunarodnoj sceni, da ukinu ovu instituciju. Pojedine svjetske novinske agencije nedavno su objavile kako ove dvije svjetske sile imaju spremnu rezoluciju i kako će zatražiti da se o konačnom gašenju OHR-a raspravlja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. To je za N1 potvrđeno i iz Ambasade Ruske Federacije. Ostatak međunarodne zajednice pruža čvrstu podršku OHR-u, a i bh. politika uobičajeno ima potpuno različite stavove.

Domaći ali i svjetski mediji, proteklih dana pišu o nastojanjima Rusije i Kine da konačno razvlaste visokog predstavnika. Dvije zemlje pripremili su i rezoluciju, kojom bi podržali Christiana Schmidta na poziciji do 31. jula naredne godine, a tada mora uslijediti zatvaranje Ureda. Iz Ambasade Ruske Federacije navode kako je rasprava o Rezoluciji već zakazana pred UN-om, no bez detalja o datumu. Prijedlog je naišao na sveopšte odobravanje među poltičkim strukturama u Republici Srpskoj.

“Rusku inicijativu vidim kao mogućnost da međunarodna zajednica izađe čistog obraza ili da ga bar spasi nakon svih godina raznih eksperimenata u BiH”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica RS (SNSD).

Kada je riječ o ukidanju Ureda visokog predstavnika, dileme nema ni opozicija u Republici Srpskoj. Jedna od rijetkih tema oko koje dijele stav s SNSD-om i njihovim političkim partnerima.

“Za nas je prioritet da Kancelarija visokog predstavnika bude ugašena da budemo zrelo društvo u kojem će institucije raditi svoj posao bez bilo kakvog pokušaja da neko ima neku moć da koristi ovlaštenja koja nisu demokratska”, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Kriteriji 5+2 nisu ispunjeni

Iz Delegacije EU ranije su saopštili kako uslovi za zatvaranje OHR-a, dogovoreni 2008. godine, nisu ispunjeni – od raspodjele državne imovine, fiskalne održivosti, vladavine prava.

“Sjedinjene Države čestitaju Christianu Schmidtu na imenovanju za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Radujemo se nastavku partnerstva sa Uredom visokog predstavnika u podršci provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2. Zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definisanih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Nijemac koji dolazi početkom augusta, Christina Schmidt imat će ozbiljan zadatak pomiriti stavove, i zaobići brojne prepreke.

“On da tako kažem ima jača leđa od gospodina Inzka. Gospodin Inzko je sasvim sigurno bio prijatelj BiH, odlično poznavao prilike ovdje i učinio bi više da je mogao, da je imao potporu. E sad tu potporu ja se nadam da će gospodin Schmidt imati jaču, jer dolazi iz Njemačke, velesile evropske. Vidjet ćemo biće tu nekih otpora. Vidjeli smo od strane Ruske Federacije, srpske strane u BiH, koji će biti prevaziđeni, tako da očekujem da će biti funckionalniji, efikasniji od njegovog prethodnika”, kazao je krajem maja Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Je li BiH spremna na zatvaranje OHR-a

Rusija je već pokušala na više načina spriječiti imenovanje novog visokog predstavnika, od negodovanja nakon sjednice PIC-a do Vijeća sigurnosti UN-a. No, kako Rusija, tako ni Kina ne mogu odlučiti o tome kada će se Ured visokog predstavnika zatvori, i od te priče nema ništa, smatra potpredsjednik Federacije, Milan Dunović.

“Zapravo nas pokušavaju ubijediti da je ostvaren u BiH takav napredak da nama visoki predstavnik ne treba. Mislim da svi vidimo da taj napredak nije ni blizu takav da nam u ovom momentu ne treba visoki predstavnik. U ovom momentu je od krucijalne važnosti sa sigurnosnog aspekta da imamo visokog predstavnika”, kazao je Dunović.

Ono oko čega postoji politički konsenzus kako u Federaciji, tako i u Republici Srpskoj, jeste da se OHR treba zatvoriti. No, ne i kada, te da li je Bosna i Hercegovina spremna za to.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!