Potpisan sporazum: Korak ka boljoj borbi protiv korupcije i zaplijeni imovine

Vijesti 30. aug 202214:34 0 komentara
FENA

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić i regionalni predstavnik Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) Constantine Palicarsky potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o realizaciji Akcionog plana za izgradnju operativnih kapaciteta za provođenje finansijskih istraga i zaplijene imovine.

Jakić je nakon potpisivanja izjavio da se moramo odlučno suprotstaviti korupciji u BiH, a o kakvim izazovima se radi najbolje pokazuje podatak da u čitavoj Evropi samo dva posto nezakonito stečene imovine bude otkriveno.

– Zato moramo imati obučene kadrove u policiji, tužilaštvima i sudovima, a oduzimanje nezakonito stečene imovine je najbolja sankcija i poruka da se kriminal ne isplati – naveo je Jakić.

Također, podcrtao je da se to pokazalo kao puno efikasnije od izricanja zatvorskih kazni.

Palicarsky je rekao da Konvencija UN-a protiv korupcije pridaje poseban značaj nelegalno stečenoj imovini, čemu je posvećeno čitavo poglavlje konvencije.

Poručio je da im je čast što mogu pružiti tehničku podršku Bosni i Hercegovini i Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom kako bi što efikasnije provodili to poglavlje Konvencije.

Akcioni plan iz sporazuma obuhvata programski period do kraja 2022. i sastoji se od tri dijela koji uključuju opis aktivnosti, vremenski okvir i institucije koje će biti vodeći partneri u realizaciji aktivnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!