Potpisan sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare na području KS

Vijesti 23. aug 202213:08 0 komentara
Vlada KS

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor KJP 'Sarajevo - šume' Samir Omerović potpisali su danas sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo.

Za realizaciju tog projekta predviđena su inicijalna sredstva od 8.457.000 KM, od čega Ministarstvo izdvaja 6.370.000 KM, a preduzeće ‘Sarajevo – šume’ preostalih 2.100.000 konvertibilnih maraka.

Kako je nakon potpisivanja sporazuma ministar Delić kazao novinarima, do potpisivanja sporazuma došlo je nakon stupanja na snagu novog Zakona o šumama Kantona Sarajevo, obzirom da je novim zakonom predviđena formalno – pravna infrastruktura za pokretanje tog proizvodnog procesa.

– Stupanjem na snagu Zakona o šumama 18. augusta, donošenjem podzakonskih akata u Ministarstvu privrede, kao što je Odluka o uslovima i načinima prodaje šumskih drvnih sortimenata i šumskih nedrvnih proizvoda, ali i neophodnim dopunama i izmjenama internih akata našeg kantonalnog preduzeća, stekli smo uvjete za potpisivanje sporazuma za realiazaciju projekta izgradnje prvog javnog proizvodnog pogona u okviru našeg kantonalnog preduzeća – izjavio je ministar Delić.

Istakao je i da su u pripremi već javni pozivi za kupovinu zemljišta i nabavku tehničkog postrojenja za prozivodnju peleta.

– Pripremljen je dinamički plan i do kraja ove sedmice (najkasnije početkom naredne sedmice) će ići javni poziv za izradu idejnog rješenja. Nakon toga, najkasnije za petnaestak dana, bit će raspisan javni poziv i za kupovinu zemljišta. Obzirom da je zakon o javnim nabavkama kompleksan, ne možemo projicirati kad će sve biti realizovano, ali sigurno je da ne možemo očekivati da ćemo sa proizvodnjom početi do početka ovogodišnje sezone grijanja. Stoga, molimo građane da se ove godine strpe i snađu za grijanje, a već tokom naredne godine mi ćemo u punom kapacitetu krenuti s proizvodnjom i plasmanom peleta proizvedenog u našoj kantonalnoj peletari – pojasnio je ministar Delić.

Direktor Omerović detaljnije je pojasnio smisao i svrhu osnivanja tog proizvodnog pogona, istakavši da je to najveći investicioni projekt tog kantonalnog preduzeća, te potcrtao dugoročne benefite koji se očekuju realizacijom tog projekta.

– Ovdje nije samo riječ o peletari. Riječ je o konverziji izdanačkih degradiranih šuma u visokokvalitetne šume. Također, posebno bitno je naglasiti da smo izmjenama zakona o šumama krenuli u kompletnu reorganizaciju preduzeća ‘Sarajevo-šume’ i u protekla dva mjeseca uporedo s pripremama za osnivanje peletare, a u saradnji s Ministarstvom privrede, napravili smo niz sistemskih izmjena u preduzeću. Donesen je niz novih pravilnika, uredbi i odluka da bi taj projekt bio realiziran od početka do kraja kako treba, ali i da bi gazdovanje šumama uskladili sa novim ekološko prihvatljivim tehnologijama – kazao je direktor Omerović.

Naveo je i da je Kanton Sarajevo, izmjenama Zakona o šumama, jedini kanton u Federaciji koji je stekao uvjete da pokrene proizvodni pogon jer, kako je istakao, u Zakonu i podzakonskim aktima uvršten je proizvod, odnosno šumska biomasa, što je osnovni preduvjet da bi kantonalno preduzeće uopće moglo krenuti s tim vidom proizvodnje.

– Izmjenama Zakona i pokretanjem proizvodnog pogona, kao i nizom drugih sistematskih izmjena, Ministarstvo privrede i Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa ‘Sarajevo – šumama’ kreće u potpunu reformaciju šumarstva i gazdovanja šumskim resursima, istaknuto je na potpisivanju – saopćila Služba za protokol i press KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!