Potpuno otvaranje škola moguće u martu u KS, pojačan nadzor u gradskom prijevozu

Obrazovanje 26. feb 202110:53 > 10:58 1 komentar
N1

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Haris Vranić kazao je kako u ovaj kanton trebaju stići vakcine kompanije AstraZeneca.

“Tri su vakcine bile u ponudi. Pfizer je odmah u startu ispao iz igre, jer je EU otkazala saradnju sa ovom kompanijom zbog neispunjavanja obećanja. Za Sputnjik V smo još u pregovorima”, otkrio je Vranić.

Dodao je kako će epidemiološka situacija u KS, vjerovatno, biti još gora sa pojavom ljepšeg vremena.

“Bolnički kapaciteti i medicinski radnici to neće podnijeti. Ako su mjere dosadile našim građanima zamislite kako je zdravstvenim radnicima koji rade po 24 sata već godinu dana”, poručio je ministar.

Napomenuo je kako će doći do pojačane inspekcije u gradskom prijevozu.

“Mjere u gradskom prijevozu nikada nisu ukinute. Bit će pojačan inspekcijski nadzor od nošenja maski do broja koliko osoba može ući u tramvaj. Ponovo smo izdali narebu o obilježavanju mjesta i distanci među putnicima. Naložli smo kantonalnom inspektoratu da sve svoje inspektore uključe u ovu akciju”, kazao je dr. Vranić.

Na kraju je naglasio kako se ide potpunom otvaranju škola, konkretno osnovnih.

“Idemo u pravcu otvaranja škola. Skor svi parametri pokazuju da djeca nisu vektori prenošenja zaraze i razmišljamo barem o potpunom otvaranju škola za osnovce. Problem je za srednjoškolce. To bi trebalo biti već u martu ako ne dođe do drastičnog pogoršavanja”, zaključio je ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare