Potresna svjedočenja: “Brat i ja smo legli kad je zapucalo, više ga nisam našao”

Vijesti 08. jul 202218:39 0 komentara
N1 BiH

Kolona sa posmrtnim ostacima 50 žrtava genocida stigla je u poslijepodnevnim satima u Srebrenicu. Tabute su dočekali članovi porodica žrtava genocida, a ekipa N1 bilježi njihova potresna svjedočenja.

Almir Muminović će ove godine u Potočarima ukopati svog maloljetnog brata Elvira.

“Rastali smo se negdje u šumama – na putu prema slobodnoj teritoriji. Bili smo zajedno, legli smo kad je zapucalo, već je bio pao mrak. Kad je prestala pucnjava više ga nisam našao i nikada se više nismo vidjeli”, naveo je Almir Muminović.

Mirsad Mujićević ove godine neće ukopati nikoga od članova svoje porodice, no već je ukopao tri brata i oca.

“Svake godine sam ovdje. Preživio sam genocid srećom okolnosti. Ostao sam živ da pokušam da branim ono što poriču. Gdje god da hodam dokazujem to i dokazivat ću. Zadužio sam i svoju djecu na to”, ispričao je Mirsad Mujićević.

Podsjetimo, brat Almira Muminovića jedan je od tri maloljetnika koji će biti ukopani u Potočarima ove godine. Najstarija žrtva čiji će posmrtni ostaci biti ukopani u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić. Rođen je 1936. godine. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti.

Sve informacije o obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!