Potrošačka korpa u BiH skoro 3 hiljade KM, plate iste

Vijesti 13. jul 202218:13
Podijeli:

Inflacija u Bosni i Hercegovini ne jenjava. Potrošačka korpa dostiže skoro 3 hiljade maraka, ali plaće ostaju iste. Građani nekako preživljavaju, dok vlast dijeli jednokratne novčane pomoći.

Potrošačka korpa u Federaciji Bosne i Hercegovine, za mjesec juni, iznosi 2640 konvertibilnih maraka. Prosječna plata 1080. U Republici Srpskoj, korpa iz maja je 2188, a plata 1 105.

I dok primanja ostaju ista ili se smanjuju, stopa inflacije raste. Barem po tome, Bosna i Hercegovina je prva u regionu. Građani, sa brojnim troškovima, jedva dočekaju narednu platu ili penziju.

Pitali smo građane kako preživljavaju u doba inflacije?

”Krpi se. Kako šta, svako zna na svojoj koži.”

”Kao i uvijek, 35% manje trošim.”

”Gadno boga mi, šuti. Dok platiš režije, dok sve, ne ostane ti.”

”Treba malo smanjiti cijene hrane, a ovo ostalo manje više.”

Čak ni visina potrošačke korpe i vrtoglavih 2640 maraka nije realna. Određeni, dodatni troškovi nisu uzeti u obzir.

Lejla Čaušević Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata u BiH kaže:

”Mi kada pravimo izračun potrošačke korpe, ne možemo uzeti cijene najma stambenih jedinica za osobe koje nemaju riješeno stambeno pitanje, kao ni kreditna zaduženja. Vrlo je teško napraviti procjenu, imajući u vidu da je najveći broj naših sugrađana, nažalost kreditno opterećen po bilo kojoj osnovi.”

Veća za 11 maraka u odnosu na aprilsku, bila je plata u maju, u Republici Srpskoj. U praksi, to znači da je prosječna korpa i dalje duplo skuplja.

Vedran Jurišić iz Saveza sindikata RS ističe:

”Troškovi hrane i stanovanja iznose preko 50% potrošačke korpe, što znači da naš narod, onaj dio što mu ostane, snalazi se kako zna i umije. Do kraja godine nadamo se da će biti još povećanja plata, koje bi barem pokrile ovu inflaciju. Tako da to i nisu povećanja plate, nego samo pokrivanje inflacije.”

Građani će svoja prava potražiti na ulicama. Savez sindikata BiH, zahtjevaće, između ostalog, minimalnu platu od 1000 maraka, ukidanje akciza na gorivo, smanjenje stope PDV-a, ograničenje rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Kada je riječ o ispunjenju ovih zahtjeva, nisu optimistični.

”Bojim se da je propušteno mnogo prilika. Bilo je sasvim dovoljno vremena, tokom ove posljednje dvije pandemijske godine da se neke odluke donesu. Mi smo upozoravali još od početka pandemije da svjedočimo stihijskom, ali kontinuiranom rastu cijena”, kaže Čaušević Sućeska

U Republici Srpskoj protesta neće biti. Barem ne u skorije vrijeme. I dok minimalna plata iznosi 650 maraka, odnosno 543 u Federaciji, nadležni dijele jednokratne pomoći. Na tih 100 maraka, potrebno im je još 2 hiljade da bi otišli u mjesečnu nabavku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar