Potvrđena optužnica: Od boračkog novca nezakonito kupljen i korišten automobil

Vijesti 25. aug 202215:39 6 komentara
Tužilaštvo KS

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Šerifa Patkovića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije i Sene Šehovića, bivšeg direktora Fondacije zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Kako je navedeno iz t-užilaštva Kantona Sarajevo, optuženi se terete da su od juna 2016. do oktobra 2018. godine, bez saglasnosti Vlade FBiH kao osnivača Fondacije te bez znanja i neophodne Odluke Upravnog odbora, kupili automobil Volkswagen Tiguan i to novcem sa računa Fondacije koji je namjenjen za pomoć boračkoj populaciji u FBiH.

Naime, optuženi Seno Šehović je s firmom Porsche Leasing Sarajevo zaključio Ugovor o finansijskom lizingu o kupovini automobila koji je plaćen sa bankovnih računa Fondacije u iznosu od 84.778,59 KM. Nakon zaključenja Ugovora, automobil je predao predsjedniku Upravnog odbora Šerifu Patkoviću koji ga je koristio bez da je sačinjavao putne naloge i bez bilo kakvih ograničenja. Tako su Šerif Patković i Seno Šehović pričinili imovinsku štetu Fondaciji za boračka pitanja u ukupnom iznosu od 65.991,44 KM, tačnije, razliku iznosa ukupno isplaćene cijene nabavke i vrijednosti automobila u vremenu kada je Upravni odbor Fondacije stekao efektivni posjed nad vozilom i sa utvrđenim troškovima korištenja automobila. Postupajući tužilac u optužnici je zatražio od suda da optuženi nadoknade štetu koju su pričinili Fondaciji.

Za glavni pretres predloženo je sudu saslušanje sedam svjedoka, dva vještaka i izvođenje više od 150 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare