Potvrđena optužnica u predmetu Selmo Cikotić

Vijesti 21. dec 202109:47 > 09:49 6 komentara
N1

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 7. decembra 2021. godine optužnicu u predmetu Selmo Cikotić koja optuženog Selmu Cikotića tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U optužnici se navodi da je optuženi Selmo Cikotić u periodu od 30.10.2009. do 12.7.2011. godine, u svojstvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane BiH T. R. i drugim njima poznatim licima, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb, navode iz Suda BiH.

Optuženi je zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu istovremeno uvećavajući određene količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH. Dalje se navodi da je optuženi na taj način udovoljavao upućenim zahtjevima preduzeća SCOUT d.o.o. Zagreb bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu odbrane o osnovanosti takvih zahtjeva postupajući tako isključivo u interesu kupca.
Na taj način omogućio je sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725,67 KM i prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9.709.468,04 KM, navedeno je u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare