Potvrđena smjena glavne tužiteljice Gordane Tadić

Vijesti 23. sep 202113:38 > 13:43 7 komentara
Gordana Tadić
Gordana Tadić (BIRN BiH)

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine potvrdila je odluku o smjeni glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić. Njene žalbe su odbijene kao neosnovane i potvrđena je odluka Prvostepene komisije.

IZ VSTV-a podsjećaju da je Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost glavne tužiteljice “zato što je propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18.12.2014. godine, kojim VSTV BiH „zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a“. Navode i da je “propustila poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i  „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV-u BiH.

“Tačkom b) navedene odluke tužena je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17.7.2019. godine, kojim ‘se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH’, čime je počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. ‘nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti’ i tačka 17. ‘propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća’ Zakona o VSTV-u BiH”, naveli su IZ VSTV-a.

Izrečena joj je disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću  u roku od 8 dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa članom 103. stav 2. Poslovnika VSTV-a BiH, saopćeno je iz VSTV-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare