Potvrđeno za N1: Ganićev advokat podnio krivične prijave zbog Dobrovoljačke

Vijesti 21. jun 202208:29 > 08:36 1 komentar
N1

Pravni tim Ejupa Ganića, predvođen advokatom Senadom Pećaninom podnio je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv Milanka Kajganića, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordane Tadić, tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i Gorana Salihovića, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja krivičnog djela "Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" iz člana 383. i krivičnog djela "Nesavjestan rad u službi" iz člana 387. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za N1.

Kako je naveo Pećanin, protiv navedenih tužilaca će iz istih razloga biti podnesene i disciplinske prijave Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Prema stavu podnosioca prijave, prijavljeni ovom krivičnom prijavom su, u svojstvu tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zloupotrijebili svoje funkcije i svjesno opstruirali istragu u predmetu “Dobrovoljačka”, odnosno krivičnom predmetu Ejup Ganić i drugi poduzimajući radnje suprotne vršenju tužilačke funkcije iskorištavanjem svog službenog položaja.

Potvrđena optužnica u slučaju Dobrovoljačka

Pećanin navodi  da vjeruje da će Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo detaljno ispitati navode prijave i poduzeti sva svoja zakonom propisana ovlaštenja u cilju utvrđivanja tačnosti njenih navoda.

Krivična prijava je podnesena jer, kako tvrdi Pećanin, tužioci protiv kojih je podnesena krivična prijava nisu postupili po Odluci koju je sačinio tužilac Tužilaštva BiH Hukeljić Mirza. Također, Pećanin je istakao da  svako od prijavljenih lica, tužitelji Salihović, Tadić i Kajganić, su prihvatili pritužbe oštećenih lica zbog čega je nastavljeno vođenje istrage u ovom krivičnom predmetu, što je dana rezultiralo podizanjem optužnice  u slučaju Dobrovoljačka protiv 10 osoba. Ganićev advokat smatra da je Tužilaštvo BiH u ovom krivičnom predmetu postupalo nezakonito što će biti predmet utvrđivanja u postupku po ovoj prijavi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare