Potvrđeno za N1: Kada stiže isporuka Covax doza AstraZenece i BioNTech u BiH

Vijesti 22. feb 202116:18 > 16:43 0 komentara
N1

Zvanično iz Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju (GAVI) za N1 je potvrđeno, da će tokom ove sedmice objaviti kada prve doze u prvoj četvrtini ove godine stižu i u Bosnu i Hercegovinu.

“Više informacija u vezi sa prvom isporukom biće saopšteno svim državama i objavljeno online ove sedmice”,  kazala je glasnogovornica GAVI-ja  Iryna Mazur.

Podsjećamo, GAVI našoj državi treba isporučiti 1,2 miliona doza, što je već plaćeno. U prvom kvartalu treba stići 156.600 doza AstraZenece i 23.400 doza proizvođača Pfizer/BioNTech.

Upitali smo i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine imaju li saznanja kada prve doze stižu.

“Ministarstvo civilnih poslova nema informaciju koju tražite. Informaciju o tome kada će cjepiva Bosni i Hercegovini biti isporučena ima jedino GAVI alijansa”, navedeno je u saopštenju za N1.

Prije sedam dana iz GAVI-ja su saopštili: “Indikativno je da će slijediti raspodjela prema planu, po kvartalima u ovoj godini. Međutim, bitno je naglasiti da je ova raspodjela zasnovana na trenutnoj raspoloživosti proizvođača (AstraZeneca i BioNTech- Pfizer, op.a.). Na osnovu toga, vrlo je moguće da će raspodjela biti prilagođena okolnostima koje su teško predvidive. Prema sadašnjim procjenama, dostava AstraZeneca doza je predviđena na kraju februara.”

Pojašnjeno, sve je nepredvidivo – ovisni smo od proizvođača. Prvi kvartal je već na svojoj polovini.

Iz GAVI-a nam je rečeno da njihov plan predviđa „dostavu za oko 3 posto populacije – zdravstvenih radnika i vulnerabilnih grupa u prvoj polovini godine.

Screenshot

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!