Povećan opći bod za nove penzionere u FBiH, redovno usklađivanje preko 10%

Vijesti 07. apr 202213:00 > 13:02
Izvor: N1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku o povećanju Općeg boda za osobe koje stiču status penzionera u ovoj godini. Bod će biti uvećan za 4,8 posto i iznositi 16,35.

Kako je rekao ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača, procenat je utvrđen na osnovu podataka o povećanju prosječne bruto plate tokom prošle godine.

“Očekujemo da će redovno usklađivanje biti veće od 10 posto”, rekao je Drljača.

Uvećanje naknada za osobe s invaliditetom

Vlada FBiH danas je zadužila Federalno ministarstvo rada da napravi Nacrt zakona o izmjenama Zakona o osnovama civilne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom, a koji se tiču osoba s invaliditetom.

“Ovo je potreba i želja da ova kategorija osoba dobije svoj zakon kako bi se utvrdila njihova prava i visina naknade. To dugujemo osobama s invaliditetom jer se njihova naknada nije mijenjala od 2016. godine kada je iznosila 278 KM”, dodao je Drljača.

Postojeće epidemiološke mjere ostaju na snazi

Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, informisala je javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kazavši kako su svi indikatori u značajnom padu. Istakla je kako je Krizni štab FBiH predložio da postojeće mjere koje su usvojene na prošloj sjednici ostanu na snazi.

Vlada FBiH danas je izdvojila i sredstva za uvezivanje staža uposlenika tri rudnika, te dodatnih 50.000 KM za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar