Povorka ponosa danas u Sarajevu, održaće se i kontraskup

Vijesti 25. jun 202207:34 > 08:09 4 komentara
F.Z. / N1

Treća Bh. povorka ponosa će biti održana u Sarajevu pod sloganom 'Porodično okupljanje', a okupljanje učesnika počinje u 15 sati. Nešto ranije, u 11 sati, biće održan kontra LGBT skup pod sloganom 'Vratite nam dugu'.

Naime, Sanjin Musa, predsjednik stranke “Vjera, Narod, Država”, koji je, baš kao i prethodnih godina, organizator ovog kontra okupljanja na Facebooku je pozvao sve građane da im se  u subotu pridruže od 10 sati i 15 minuta na Otoci kod mosta.

“Skup će se kretati šetnicom prema Čengić Vili, potom prema Malti, zatim Alejom lipa izlazi na most kod Elektroprivrede. Nakon toga Vilsonovim šetalištem do krajnje destinacije-Spomenik Ikar konzervi na Vilsonovom šetalištu”, napisao je Musa.

Također, kako je naveo Musa, sva djeca koja dođu u pratnji roditelja dobit će prigodne poklone dok je osim toga raspisan likovni konkurs sa temom Duga, a najbolji radovi dobit će i nagrade, od skutera, bicikla i mobitela u zavisnosti kojoj kategoriji godišta djece pripadaju.

Podsjećamo, Povorka ponosa biće održana, odnosno okupljanje je od 15 do 17h, šetnja od 17 do 18:30h.

“Organizujemo je jer u BiH još uvijek nemamo sigurna mjesta za LGBT osobe. To ide od porodice pa do javnih prostora. Mi ne možemo otići u kino, kafanu, izložbu sa našim partnerima i biti ono što jesmo”, podsjeća Lejla Huremović.

Ipak, Huremović vidi pomake po ovom pitanju.

“Velika je razlika u poređenju sa periodom od prije deset godina. Ljudi počinju shvatati da smo dio društva, da smo im komšije, prijatelji, braća, sestre… Nismo pali sa Marsa u ovu državu, mi smo dio porodica, oduvijek smo i bili”, navodi Huremović.

Stoga, zato ove godine šetaju pod sloganom “porodično okupljanje”.

“Zato nam u kampanji i učestvuju roditelji LGBT osoba. Po prvi put u Bosni i Hercegovini se dešava da roditelji izađu i kažu da vole svoje dijete bez obzira na sve”, istakla je Huremović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare