Povučena odluka o dokapitalizaciji Ljubije

Vijesti 16. sep 202211:11 0 komentara
Rudnik Ljubija
Rudnik Ljubija (N1)

Skupština akcionara Rudnika željezne rude “Ljubija” danas je u Prijedoru stavila van snage odluke o prodaji većinskog paketa akcija Američko-kanadskom konzorciju SE-GEDC Corp za 50,7 miliona maraka.

Odluka nije bila jednoglasna. Protiv su bili predstavnici fondova “Kristal invest” i “Management solutions”, dok su predstavnici malih akcionara i “Euroinvestment” fonda bili uzdržani.

Podsjećamo, akcionari Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija su 10. avgusta donijeli odluku o dokapitalizaciji preduzeća od 50,7 miliona maraka.

Direktor preduzeća Stanko Vujković je nakon sjednice kazao kako je i za male akcionare, ali i za sve ostale ovo projekat koji će imati pozitivan efekat.

Međutim, dvadeset dana kasnije Vlada se predomislila i odlučila da povuče svoju odluku, pravdajući se zaštitom imovine od javnog interesa, što je kod potencijalnih investitora izazvalo razočarenje.

Evgenij Zotov jedan od akcionara je za CAPITAL kazao kako ih Vlada Republike Srpske nije obavijestila o razlozima zbog kojih se cijeli proces stopira, ali da su i bez toga shvatili da je odluka politički motivisana.

Predsjednik i izvršni direktor kompanije SE-GEDC Corp Isak Siegal je u ekskluzivnom intervjuu za CAPITAL kazao je kako će pored dokapitalizacije uložiti dodatnih 50 miliona maraka za izgradnju fabrike za preradu željezne rude, povećati eksploataciju i prihode “Ljubije”.

Takođe, priznao je i kako se nekoliko puta sastajao sa čelnim ljudima Vlade Republike Srpske od kojih su dobili podršku, prenio je Capital.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!