Power: Održivost mira se dovodi u pitanje, Dodik je stvorio klimu tenzija

Vijesti 21. jan 202218:09 > 18:153 komentara
Podijeli:
Izvor: F.Z./N1

Samantha Power, administratorica USAID-a, kazala je kako je "Bosna i Hercegovina danas na još jednom raskršću" te da se "održivost 26 godina mira dovodi u pitanje".

“Lideri ovdje pokušavaju posijati podjele i nisu dovoljno fokusirani na izazove koji utiču na živote običnih građana koji žele da žive u slobodi, dostojanstvu i sigurnosti. Dodik je posebno stvorio klimu tenzija koja može dovesti do rizika eskalacije. U Predsjedništvu BiH sam naglasila važnost mira i opasnost secesionističke retorike i djela”, rekla je Power na prvoj konferenciji za novinare u BiH.

Građani ne vide budućnost

Istakla je kako razgovarala s istraživačkim novinarima, mladim službenicima, ali i osobama koje su preživjele ratne logore. Svi su poručili kako su zabrinuti, kako ne vide budućnost u BiH i kako su umorni od retorike koju političari koriste kako bi dizali tenzije i povećali podjele. Bivši logoraši svih etničkih skupina kazali su, prenosi Power, da su njihova svjedočanstva podsjetnik da ova zemlja nikada ne smije ići unazad i dozvoliti da se ponovi ono što se u prošlosti dešavalo.

“Svaka mlada osoba mi je kazala da im je dosta politike, da im je sve teže i teže da vide budućnost u zemlji koja se suočava s korupcijom i podjelama. Pozvala sam članove Predsjedništva da budu lideri u rješavanju problema, a ne da ih stvaraju”, kazala je Power.

Power: SAD stoje uz vas

Poručila je kako SAD nisu bile tu 1992. godine, ali da jesu poslije i tokom 25 godina mira te da će ostati i dalje glavni partner BiH u njenom razvoju.

“Stojimo uz vas i dalje. Građani ove zemlje ne žele se vraćati u prošlost niti se pomiriti sa statusom quo. Isto ne žele ni SAD. Zaslužujete demokratsku budućnost bez etničkih tenzija i korupcije”, kazala je Power.

Govorila je o projektima USAID koji su provedeni u BiH, kao i današnjem kojim počinje promocija BiH na TripAdviseru. Poručila je da je dosta toga lijepog moguće u BiH, ali da političari moraju raditi na reformama.

“Preživio je tri rata, nije mogao preživjeti mir”

S obzirom da je konferencija za medije održana u Zamljskom muzeju, podsjetila je na njegovu historiju i utvrdila kako je danas, zahvaljujući građanima koji su se borili za njega i radnicima koji nisu odustali, jači nego ikada, a svoja vrata drži širom otvorena za sve.

“Ovaj muzej nosi ožiljke opsade, ali uprkos turbulentnoj historiji ovaj muzej nije se zatvarao za vrijeme rata. Ostao je otvoren od osnivanja 1880. godine do 2012. kada su političke nesuglasice i pogrešno vođene ekonomske politike postigli nešto što rat nije, a to je da je muzej bio zatvoren tri godine. Muzej je preživio dva svjetska rata i sukob iz prošlog stoljeća, ali nije mogao preživjeti mir”, kazala je Power.

No, danas je druga čija stiuacija. Kazala je da je do toga došlo zahvaljujući borbi i pritisku građana kojima su se političari povinovali na kraju.

“Muzej je sada jači ekonomski sigurniji nego ikada prije, otvoren svim građanima ove zemlje. Željela bih isto građanima ove zemlje”, zaključila je Power.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Komentari

Vaš komentar