Power potvrdila sastanak s tročlanim Predsjedništvom BiH

Vijesti 20. jan. 202210:49 > 11:041 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, najavila je sastanak sa Predsjedništvom BiH, te rekla da će da prenese poruku predsjednika Joe Bidena da "SAD stoje uz narod BiH".

Ovo će biti prvi susret člana Predsjedništva Milorada Dodika nakon što su mu SAD uvele nove sankcije.

“Ponovo ćemo razgovarati sa vama nakon tog sastanka, nakon razgovora o trenutnom političkom ćorsokaku u kome se zemlja nalazi. Jasno je da prijetnje povlačenjem institucija na državnom nivou prijete stabilnosti koja je postignuta prije 26. godina potpisivanjem Dejtonskog sporazuma”, rekla je Power novinarima u Sarajevu.

Ova diplomatkinja je dodala da prijetnje povlačenjem nemaju nikakvog ekonomskog ni političkog smisla.

“Želimo razgovarati kako SAD mogu pomoći aspiracijama svih ljudi u BIH. To bi trebao biti fokus Institucija BiH. Kako razviti ekonomiju, kako otvarati nova radna mjesta, kako se boriti sa pandemijom koja ponovo raste i u ovoj zemlji, kao i u mojoj”, rekla je Power.

Na koncu ova diplomatkinja kaže, da će tema razgovara biti i korupcija, što je, kako kaže, orgomna prepreka čemu teže građani BiH, a to je ekonomski dignitet i prosperitet.

“SAD i naši evropski prijatelji posvećeni su borbi za odgovornost”, rekla je Power komentarišući sankcije članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, dodajući da SAD neće okljevati u borbi protiv korupcije, ali i destabilizirajućih faktora.

Posjeta Power se dešava u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorica će tokom posjete, kako je ranije najavljeno, naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost.

Samantha Power dolazi u BiH: Zatražen sastanak sa svim članovima Predsjedništva

Nakon što je najavljen njen dolazak, u javnosti se mnogo diskutovalo da li će se sastati i sa Dodikom, s obzirom na sakncije. Amnasada SAD u BiH je Predsjedništvu BiH uputila diplomatsko notu za sastanak Power sa sva tri člana Predsjedništva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar