Požar u Buća Potoku: Više od 30 osoba ostalo bez krova nad glavom

Vijesti 22. aug 202118:37 > 18:38 0 komentara

Kvar na elektroinstalacijama uzrok je požara koji se prije dva dana desio u sarajevskom naselju Buća potok. Potvrđeno je ovo iz MUP-a Kantona Sarajevo. Više od 30 osoba u ovom požaru ostalo je bez krova nad glavom. Od toga 8 djece. Trenutno se nalaze u privremenom smještaju u Željezničkom školskom centru.

Ispred privremenog smještaja srećemo 78-ogodišnju Rabiju Mutap. Više od 20 godina živjela je u kući koja je nedavno izgorjela. U privremenoj smještaju je sama. Gladna nije. No, kaže, fali joj dom.

“Nije ko kod kuće. Nikad to ne mogu reći da jeste. Da je čorga, svoja je, i komocija, ali lijepo je. (N1: Tu ćete biti jedno vrijeme?) Iz opštine su rekli – raditi ćemo na tome što brže. (N1: Da vam se poprave kuće?) Da. A ovo je eto nužni slučaj.

Na mjestu gdje se desio požar zatičemo članove porodica kako čiste izgorene dijelove kuće. Pred kameru mnogi nisu htjeli.

Osim porodice Zahidić-Korugić. Imaju 6 djece. I sretni su što su svi živi i zdravi. Ali i dalje su u šoku.

Nikad neće proći. Da godinama živim, neće. Ja sam sinoć legla, meni je onaj plamen pred očima, da mi nije bilo cigara ja bih poludila. Na prozor zapalila, gledam šta bi i kako, da sanjam da je ono ozbiljno bilo.4”, kazala je Sabiha Zahidić-Korugić.

Bez doma će i ostati ukoliko opština ne pomogne. Sa primanjima koja imaju, kažu, sami nisu u mogućnosti obnoviti kuću.

“S druge strane je moje sve tamo. (N1: Sve izgorilo? ) Sve. Ni dokumenta nisam izvadio. Ni lične karte, ni ženine dokumente, ni od djece. Sve je izgorilo. Evo čarapa nemam na sebi. Kako ću nešto da popravim, sa 240 maraka. Ne može mi ženi biti za lijekova. Žena je 7 puta laserski razbijala kamenje u bubregu. Trebala neki dan da ide u bolnicu da žuč operiše”, kazao nam je Ismet Zahidić Korugić.

Iz opštine su obećali u što skorije vrijeme riješiti probleme ovih ljudi. Plan je, kažu, kuće obnoviti do zime. Ukoliko ih u tome ne spriječe pojedini imovinsko pravni problemi. Za sada, alternativni smještaj u Željezničkom školskom centru je privremeno riješenje.

“U tom centru će imati obezbijeđeno hranu, spavanje, kontinuiran cjelodnevni boravak, u kontaktu smo i sa BH Telekomom da im se obezbijedi i informatička mreža, da imaju mogućnost pristupa javnim servisima itd. A u međuvremenu ćemo, uz kontakte sa drugim nadležnim institucijama, kao što su Kantonalna uprava CZ te Vlada KS i naravno ako se budu uključile neke druge institucije, tragati ćemo za dugoročnijim rješenjem i najadekvatnijim mogućim u ovom trenutku”, kazao je Emir Omerović, pomoćnik načelnika općine Novi Grad Sarajevo.

Svi građani koji su u mogućnosti pozvani su da pomognu unesrećenim ljudima. Najpotrebnija je odjeća, posebno dječija, koja se može donijeti direktno u Željeznički školski centar u sarajevskom naselju Buča potok. A iz kantonalnog MUP-a u međuvremenu poručuju kako nastavljaju raditi na rasvjetljavanju ovog događaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!