Požari u BiH: Vlast traži međunarodnu pomoć, građani se plaše njihovih razmjera

Vijesti 14. aug 202120:34 2 komentara

Bukte požari širom BiH. Akcije gašenja i blokiranja širenja požarišta vode se na terenima gdje je to moguće, u suprotnom očekuje se međunarodna pomoć u gašenju iz zraka. Ministarstvo sigurnosti traži hitno usvajanje odluke Vijeća ministara BiH. Istovremeno, kako je za N1 potvrđeno iz ministarstva pravde još uvijek nema zahtjeva za hitnom , vanrednom sjednicom kako bi takva odluka bila razmatrana.

Šumski požar, naizgled pod kontrolom, ali u suštini vrlo neizvjesno i nezahvalno za prognozirati. Širi se zemljanim putem, dok gore žile drveća pa u trenutku može napraviti vatreni obruč oko vatrogasaca. Ovaj prijeti šumskim predjelima Ravne planine.

“Ide prema Ravnoj planini. To je gore područje bogato šumama na ovim prostorima, visokogredna šuma. Trenutno ih gase samo ljudi naprtnjačama, lepezama, grabljama da se skloni suho lišće i grane”, kazao je Aleksandar Zeković rukovodilac Radne jedinice Podgrab šumarstvo, Šumsko gazinstvo Jahorina-Pale.

Odmah ispod šumskih proplanaka selo. Mještanka Milanka Pavlović priča nam da, iako naizgled sigurni, ipak miris dima i pomisao na moguće širenje požara unose nemir. Upitali smo je kako je protekla noć?

“Fino, bilo je to stabilizovano, nije bilo da nam prijeti. Ali jutros se ponovo rasplamsao. Bojimo se da bi mogao se raširiti, otprilike jedno kilometar i po je udaljen od moje kuće”, ispričala je Milanka Pavlović, mještanka.

Šumski požar na ovom lokalitetu zahvatio je 2,5 hektara. Ukoliko na vrijeme ne stigne pomoć iz zraka, kao i ukoliko se blagovremeno ne osposobi put postoji opasnost da zahvati i ogromno šumsko bogatstvo na dijelu Ravne planine.

“Jutros smo ovdje došli u pola šest nastavili smo da gasimo. Teško ide , teren je baš nepristupačan, ali trudimo se. Buldožder je došao maltene do požara, tako da će nam sad vjerovatno i vatrogasna služba”, naveo je Željko Koroman iz Šumskog gazinstva Jahorina-Pale.

I dok jedni uspijevaju probiti šumske puteve i obuzdati vatrenu stihiju, drugima to ne polazi za rukom. U Jablanici situacija polako izmiče kontroli. Požar se proširio u pravcu Mostara, a prijeti da ugrozi nacionalni park Blidinje. Traži se međunarodna pomoć.

“Mi smo zatražili da vidimo kakva je mogućnost međunarodne pomoći, znamo da Hrvatska ima kanadere, znamo da Crna Gora ima Air traktore i to je nešto što bi nam pomoglo. Međunarodna pomoć može zatražiti samo država BIH preko Ministarstva sigurnosti”, kazao je Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica.

Iz tog ministarstva reaguju i traže hitno usvajanje odluke Vijeća ministara BiH kojom se traži međunarodna pomoć. Zahtijevalo se i učešće EUFOR-a u nadgledanju terena i eventualne medicinske evakuacije u slučaju povrede vatrogasaca na požarištima, što je i učinjeno.

Sve to nakon odbijanja člana Predsjedništva BiH da potpiše saglasnost o korištenju helikoptera Oružanih snaga BiH, a na što su lokalne vlasti reagovale krivičnom prijavom. Da bi se helikopteri OS BiH koristili saglasnost, kako nalaže Zakon o odbrani BiH, moraju dati sva trojica članova državnog Predsjedništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare