Poziv da se Ratko Mladić pusti na liječenje uznemirio svjedoke i žrtve genocida

Vijesti 16. sep 202219:44 0 komentara

Za sada nema zahtjeva odbrane da se Ratko Mladić pusti na slobodu, odnosno, na liječenje u bolnicu u Beograd. Mnogo prašine se podiglo nakon što je Rusija pozvala da se to uradi, iz, kako kažu, humanitarnih razloga, zbog lošeg zdravstvenog stanja Mladića. Najviše reakcija iz Srebrenice, odakle je poslano i pismo u Hag, sa porukom da ne nasjedaju na takve pozive.

Da dođe u Srebrenicu. I prizna genocid. To su majke Srebrenice pozvale glasnogovornicu ruskog ministarstva vanjskih poslova. Povod – objava Marie Zaharove da bi ispravna bila odluka pustiti Ratka Mladića na slobodu. Iz humanitarnih razloga, navodi, zbog pogoršanog zdravstevnog stanja Mladića. Budući da je veliki humanitarac, navele su majke Srebrenice, neka dođe i pokloni se srebreničkim žrtvama.

“Licemjerne izjave ruskih zvaničnika o ratnom zločincu samo dokazuju da je Rusija i danas uz one koji su mučki ubijali djecu, starce i žene. Fašizmu nema mjesta u modernom svijetu”, kazale su majke Srebrenice.

Pisale su majke Srebrenice ali i svjedoci i žrtve genocida i Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove. Informacija o puštanju Ratka Mladića iz zatvora, kažu, uznemirila ih je. Jer se u tom slučaju, tvrde, osuđeni ratni zločinac više nikada ne bi vratio pred lice pravde.

“Postoji dovoljan broj stručnih i kvalitetnih ljekara u pritvorskoj jedinici na kraju krajeva i u samom Hagu koji mogu pružiti ljekarsku pomoć Mladiću. Ne radi se ovdje ni o kakvoj liječničkoj pomoći, radi se jednostavno o pokušaju da se on izvuče iz pritvorske jedinice kako ne bi bio upućen negdje na izdržavanje kazne koja mu je presuđena”, kazao je Murat Tahirović, Udruženje svjedoka i žrtava genocida.

Za sada nema zahtjeva obrane da se Mladić pusti na liječenje u bolnicu u Beograd. Direktor Memorijalnog centra u Potočarima smatra da Mladić neće imati nikave koristi od poziva Rusije da se pusti na slobodu.

“Ono što jeste tužno je činjenica da je Rusija od zemlje koja je podržala i u Vijeću sigurnosti glasala za osnivanje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je danas zemlja koja podriva rad te institucije ali to je također trenutno samo ruski problem, odnosno problem i porodice Ratka Mladića”, kazao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Potočarima.

Građani Sarajeva kažu, svi, pa i Ratko Mladić, imaju pravo na zdravstvenu pomoć. Ali u njegovom slučaju, unutar pritvora.

No samo jedan kilometar od ovog mjesta, u Istočnom Sarajevu, potpuno suprotno mišljenje. Onih rijetki, koji su o ovome uopšte željeli govoriti.

Ratko Mladić je, podsjetimo, osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u BiH od 92. do 95. Njegovo zdravstveno stanje aktualizirano je nakon što se u javnosti pojavila vijest da je preminuo u zatvorskoj bolnici u Holandiji. Njegov sin demantovao je tu vijest, no potvrdio da je loše. Navodno, čeka se odluka suda o mogućnosti da ga posjete doktori iz Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!