Poziv Inzku da dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske

Vijesti 09. feb 202117:11 1 komentar
N1

Poslanička grupa "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavila je Prijedlog zaključka kojim se traži da visoki predstavnik poslanicima NSRS podnese izvještaj o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009-2020.

“Pozivamo OHR da izvrši svoje obaveze po pitanju unapređenja poštivanja ljudksih prava i povratka raseljenih lica i izbjeglica u bh. entiteta RS i FbiH, s obzirom da je to Aneksom X Dejtonskog mirovnog sporazuma obaveza visokog predstavnika, tako što će ukinuti dsikriminacijsku praksu u javnim ustanovama i organima uprave (upotreba maternjeg jetika, obrazovanje, zapošljavanje, sigurnost imovine, prava na prviređivanje itd.). NSRS iskazuje posvećenost poštivanju člana 5. aneksa X Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem se kaže: ‘Visoki predstavnik je konačni organ na terenu za tumačenje Dejtonskog sporazuma o implementaciji mirovnog rješenja'”, stoji u zahtjevu koji potpisuje predsjednik poslaničke grupe “Zajedno za BiH” Edin Ramić.

Ramić je dodao kako “ne vidi razlog zašto visoki predstavnik ne bi svratio na sjednicu NSRS kada je već u prolazu”.

“Očito je da od te institucije jedino predstavnici Bošnjaka nešto očekuju i imaju neko poštovanje prema istoj, drugi se vidno sprdaju s visokim predstavnikom”, kazao je Ramić u objavi na Facebooku.

Ne vidim razlog zašto Visoki predstavnik ne bi navratio na sjednicu NS RS kad je već u prolazu.. Svi ga imamo nešto…

Posted by Edin Ramić on Tuesday, February 9, 2021

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare