Poziv oboljelima od COVID-19: Testirajte i svoje pse

Vijesti 03. feb. 202119:22 > 06:591 komentar
Podijeli:

Prvi prenos korona virusa sa čovjeka na psa u Bosni i Hercegovini utvrđen je na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, što istraživački tim ove ustanove smatra velikim naučnim uspijehom. Nema razloga za paniku, ali preporuka je da zaraženi vlasnici kućnih ljubimaca budu na distanci sa životinjama.

“Nevidljivi neprijatelj” napao je čovjekovog najboljeg prijatelja.

“Naš istraživački tim je dokazao jednostrani prenos SARS-CoV-2 virusa sa ljudi na kućnog ljubimaca”, kaže Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Riječ je o psu koji je asimptomatski slučaj. Infekcija je utvrđena PCR dijagnostikom. Izvor zaraze: vlasnici oboljeli od COVID-19.

“Moram vam reći da smo mi svakodnevno u kontaktu sa vlasnikom, da pratimo svakodnevno njegovo stanje, da evo nakon 6, 7 dana pas se i dalje osjeća veoma dobro, ne pokazuje nikakve kliničke znake bolesti, i naravno u narednom periodu ćemo pratiti njegovo zdravstveno stanje”, navodi Amir Zahirović, šef Klinika veterinarskog fakulteta.

Ovo je za sada jedini slučaj prenosa virusa sa čovjeka na životinju u BiH, u nekim drugim zemljama već su zabilježene infekcije životinja korona virusom. Treba naglasiti da još uvijek nigdje u svijetu nije zabilježen obrnut prenos – sa životinje na čovjeka.

“Ovim putem želimo da pozovemo vlasnike koji su oboljeli od COVID-19, a ukoliko imaju kućne ljubimce da slobodno svoje ljubimce dovedu na Klinike veterinarskog fakulteta, gdje će im biti uzet bris i izvršena analiza u molekularno genetičkim laboratorijama”, ističe Zahirović.

Simptomi zaražene životinje mogu biti slični ljudskim, mjere prevencije svode se na one koje provodi i čovjek.

“I ovdje je riječ o izbjegavanju kontakata, u što je moguće većoj mjeri, o prilici da ukoliko imamo jednog člana domaćinstva koji nije inficiran da on preuzme brigu o životinji i da se itelkako mora izbjegavati milovanje, spavanje sa psom, neke loše navike poput dijeljenje hrane sa životinjom ili uzimanje hrane iz usta životinje, izbjegavanje ljubljenja kućnih ljubimaca ili da kućni ljubimac budući da kod mačaka kod kojih se mogu javiti nešto veći titrovi, mogu, mada još nije potvrđeno, sudjelovati u povratnom prenosu”, pojašnjava Teufik Goletić, šef Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja.

Međuljudski odnosi ponekad su i mnogo manje topli od odnosa između npr. čovjeka i psa. Nagovještaj moguće potrebe distanciranja od svojih ljubimaca, mnogi nerado dočekuju.

Anketa:

“Iskreno ja ljubim svog psa i vrlo smo vezani, bilo bi mi teško da odustanem od toga”.

“Moja cijela obitelj svi smo preležali koronu, u toj nekoj smo “safe” zoni, ne vjerujem daću pooštravati mjere, na osnoviu jednog slučaja, mali je uzorak. Kada se tek pojavila korona prošle godine u martu radikli smo dezinfekciju kada bi se pas vratio, mjere prevencije smo prekinuli kasnije”.

Parkovi za pse još uvijek su mjesta bezuslovnog prijateljstva, igre i slobode i dalje nesputane distancom od 2 metra ili psećom maskom. Zaraza psa koronom i dalje je incidentna situacija, mogućnost da zarazi vlasnika i dalje u svijetu nezabilježena, a samim tim i velika šansa ovog mališe da nastavi rasti u okruženju instinktivne ljubavi i povjerenja, bez straha.

Komentari

Vaš komentar