Pozivi iz Srbije BH-Gasu na zajednički nastup i strateško partnerstvo

Ekonomija 16. mar 202120:33 4 komentara

Bh. entitet Republika Srpska za pet godina biće priključena na gasovod Balkanski tok, optimistične su najave iz Banjaluke, nakon potpisivanja Sporazuma između "Gas-Resa" i Srbijagasa. Otvorena je i mogućnost spajanja sa južnom interkonekcijom koja dolazi iz Hrvatske. A iz Srbije, danas poziv i BH-Gasu na zajednički nastup i strateško partnerstvo.

Uz autoput Beograd -Banjaluka gradiće se i gasovod. Priključak od Mačvanskog Prnjavora pored Inđije u Srbiji, vodiće ka Bijeljini, Banjaluci, zatim i Prijedoru i Novom Gradu. Biće to krak Balkanskog toka, kroz Republiku Srpsku ukupno dug 325 km, stoji u potpisanom Sporazumu gasnih kompanija.

“Ovaj projekat je skoro nemoguće realizovati bez ove vrste saradnje koja je danas sadržana u Sporazumu. Ovaj sporazum će biti baza za međudržavni ugovor koj treba da potpišu BIH i Srbija i koji treba da dobre Vlada Srbije i Savjet ministara BiH, jer se trebaju definisati interkonekcije, kao što se definiše interkonekcija i na južnom kraku kod Zagvozda u Posušju”, navodi ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske, Petar Đokić.

Devetnaesti vijek oblježio je ugalj, dvadesti nafta, 21. će biti u znaku gasa. Zato sa današnjeg sastanka jasan stav da je neophodan i potreban novi gasni tok. Takozvana istočna interkonekcija biće kapaciteta 1,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

“Mi smo u svom idejnom rješenju predvidjeli da krak kod Doboja ide ka FBiH, ka Maglaju do Zenice. Tako da su otvorene sve mogućnosti, pa čak je predviđena i dodatna interkonekcija sa Hrvatskom u Brodu. Postojećim gasovodom koji je izgrađen ‘84. godine u zimskom periodu, kada je velika potrošnja za grijanje, u gradu Sarajevu, Republici Srpskoj, odnosno BiH, nedostaje gas”, ističe Ljubo Glamočić, direktor „Gas-Resa”.

Budući gasovod biće povezan sa trenutno postojećim Zvornik, Šepak. Nije nemoguće, kažu nadležni, ni povezati ga sa južnom interkonekcijom koja iz Splita gasom veže Posušje i BiH. Svojevremeno je ideja bila da se taj krak nastavi ka Mostaru i Novom Travniku. Direktor Srbijagasa poziva i BH -Gas na saradnju, zajednički nastup, kako bi se globalno dobila bolja cijena.

“Nije prvi put da ja to ovdje pričam. Neki put se to shvati ovako, neki put onako. Da. Mi smo spremni, što se tiče Srbijagasa, da sa kolegama iz BH-Gasa jednako kvalitetno razgovaramo o zajedničkoj nabavci gasa, kao što bi to činili sa “Gas-Resom”, jer će svima biti bolje. Pouzdano snabdijevanje ima svoju cijenu. Ja znam da Federacija želi da izgradi drugi pravac, aferim što se kaže”, poručuje Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa.

Aferim, kaže Bajatović Bosni i Hercegovini, ako želi da skladišti svoj gas u Srbiji. Poznato je da Bosna i Hercegovina nema svoje skladište prirodnog gasa, a ideja da se ono izgradi u Tuzli ostala je samo na papiru.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare