Poznat “raspored snaga” u Mostaru, ponovnog brojanja neće biti

Vijesti 19. jan 202119:32 3 komentara

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine konačno je potvrdila rezultate izbora održanih u decembru u Mostaru. Grad na Neretvi mogao bi ponovo imati svoje gradsko vijeće. Zvanično je da ponovnog brojanja glasova neće biti, iako je bilo žalbi koje su išle u tom pravcu. Sud je, naposlijetku, donio odluku.

Odmah nakon sudske odluke o odbacivanju žalbi na izborni proces, Centralna izborna komisija na hitnoj je sjednici potvrdila ranije objavljene izborne rezultate.

“Imali smo puno zahtjeva za prebrojavanje, većina je bila upućivana od strane političkih subjekata ili aktera putem medija, a formalno smo zaprimili tri žalbe od tri politička subjekta. Bilo je dosta diskusije između članova CIK-a o načinu i pristupu za koji ćemo se opredijeliti, ali obzirom da su formalno upućene tri žalbe, mi smo te žalbe proslijedili Sudu Bosne i Hercegovine”, kaže Željko Bakalar, predsjednik CIK BiH.

Sve žalbe su, na koncu, odbijene kao neosnovane. Znači da ponovnog brojanja glasačkih listića u vezi sa mostarskim nedavnim izborima – i zvanično neće biti.

“Po shvatanju Suda BiH, u zahtjevu nisu navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uključujući i članove izbornog zakona koji nisu poštovani ili prekršeni (…). Žalbeni navodi su paušalni, proizvoljni i ne upućuju na konkretne činjenice zbog kojih bi Centralna izborna komisija naredila brojanje na osnovu navoda ili po službenoj dužnosti”.

To stoji u pravnom stajalištu Suda BiH. Na temelju toga, potvrđeni su rezultati za Gradsko vijeće Grada Mostara. O izborima se oglasio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručivši da su izbori koji su prošlog decembra održani u Mostaru, prvi put nakon 12 godina, “veliko dostignuće”.

“Glavni je cilj da nadležne institucije završe svoj rad brzo, kako bi rezultati izbora mogli da budu potvrđeni“, kaže on.

Sve je bliži, nadati se, korak ka formiranju novog gradskog vijeća Mostara. Članovi tog tijela iz svojih redova trebali bi potom izabrati gradonačelnika koji će sjesti na mjesto Ljube Bešlića. Podsjetimo, HDZ-ova koalicija imat će 13 zastupnika, Koalicija za Mostar predviđena Strankom demokratske akcije (SDA) 11, koalicija Naše stranke (NS) i SDP BiH 6, Hrvatska republikanska stranka (HRS) 3, a po jedan zastupnički mandat imat će srpska lista Ostajte ovdje te Prva mostarska partija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare