Poznata lica na masovnoj vakcinaciji u Banjaluci

Vijesti 29. mar 202118:15 > 18:18 0 komentara
N1

Dok nadležni u Federaciji BiH tek prikupljaju ponude, u Banjaluci počelo je masovnija vakcinacija za stanovništvo starije od 65 godina. Kad stižu dodatne doze, provjerila je naša ekipa.

U krugu Velesajma od jutra strpljivo, bez gužve. Stariji od 65 godina čekaju prvo trijažu, potom i vakcinaciju.

Ruku pod ruku stigao je i bračni par Radišić. Bivši član Predsjedništva BIH, osamdesetčetvorogodišnji Živko Radišić, nije dvojbio u vezi vakcinacije.

“Nije bilo nikakvih dilema. Ja sam dugogodišnji pacijent zdravstva. Vjerujem u zdravstvo, ako vam kažem da sam 13-14 puta vakcinisan, sve sam vam rekao”, kazao je Radišić.

Prvu dozu Sputnika primilo je oko 300 Banjalučana, među njima bivši bokserski šampion, ali i najpoznatiji radijski spiker u penziji.

“Vakcinacija je jedini način da se riješimo covida da počnemo da živimo normalno”, kazala je Jadranka Mudrenović, spiker u penziji

“Na ovaj način ćemo pomoći našim ljekarima, jer će imati manje posla, ako ovo uradimo a ujedno štitimo sebe”, dodao je Dragan Batar, bivši bokserski šampion.

Devedesetogodišnji bivši predsjednik RS Rajko Kuzmanović, danas je ipak došao kao pratnja.

“Ja sam preležao koronu, 22 dana bio u bolnici. Sada po savjetu ljekara još ima jak imunitet, za jedan mjesec ću primiti. Ovdje sam, pratim suprugu”, kazao je Kuzmanović.

Šest timova od ukupno 14 danas radi. Na teritoriji Banjaluke u populaciji 65+ prijavilo oko 14.000 zaineresovanih građana.

Očekuje se početak vakcinacije i AstraZenecom i Pfizerom iz Covax-a, te doniranim Sinovac-om iz Turske. Uz sve to najavljuje se i isporuka novog Sputnika.

“Vidjeli ste ste da je Sinovac stigao, očekuje se donacija 50 000 Sinofarma. Pored toga radi se na aktivnostima u vezi nabavke veće količine kineskih vakcina, nadamo se da će se to desiti. Ona najava od prošle sedmice stoji, očekujemo da 30.ili 31.marta da se sprema iz Rusije, to je sutra, ili prekosutra”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

“U RS u drugim gradovima već je počela vakcinacija, u domovima zdravlja, veći gradovi će također formirati punktove, DZ Trebinje već je formirao punkt u sportskoj sali”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

“Svi građani koji su se prijavili biće pozvani od svojih timova porodične medicine, zakazaće im termin za vakcinaciju ovdje u ovim prostorijama. Masovnom vakcinacijom možemo biti jedan korak u prednosti u borbi protiv korona virusa. Još jednom molim sve građane da donesu odluku i pristupe vakcinaciji”, kazala je Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka.

Gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića pitali smo hoće li se vakcinisati.

“O tome smo razgovarali. Ja imam 27 ljeta. Danas idu građani preko 65 godina. Onoga trenutka kada na red dođu građani, moja generacija koja je manje rizična, svakako da hoću, da dam primjer i važnu poruku. Ali, danas ovi ljudi koji su se odazvali svakako imaju prednost”, kazao je Stanivuković.

Ohrabruje i infomacija da do sada nije bilo neželjenih reakcija na Sputnik V u Republici Srpskoj.

Bez gužve, uz dovoljno osoblja otpočela je vakcinacija na banjalučkom Sajmu. Uz maksimalan angažman 14 timova dnevno ovdje može biti vakcinisano hiljadu osoba.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!