Prašović-Gadžo za N1: To mora stati

Dan uživo 22. mar 202118:33 > 22:11 3 komentara
N1

Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je govorila epidemiološkoj situaciji u FBiH, te o nenabavci vakcina u ovom entitetu.

Prašović-Gadžo je podsjetila da je prošlosedmična sjednica Zastupničkog doma počela sa informacijom da Vlada FBiH nije prihvatila preporuke Kriznog štaba da se uvedu strožije mjere u FBiH.

“Jedna sam od onih koji su predlagali da se Federacija, uvjetno kazano, zatvori. Da se zatvori sve ono što nam nije neophodno za život. Međutim, taj zaključak nije prihvaćen, kao ni zaključci kolega iz SDP-a i Naše stranke. Meni je žao što to nije urađeno. Sad vidite potpunu nesposobnost Vlade FBiH da se susretne sa ovim što se dešava. I sve te izjave premijera Novalića koje smo vidjeli na sjednici su u najmanju ruku čudne”, kazala je.

Smatra da je u ovom slučaju zakazalo nekoliko nivoa vlasti, te da se više ne vidi Koordinacijsko tijelo koje je formirano na državnom nivou prije godinu dana.

“Imate situaciju da nema Koordinacijskog tijela koji je zakonska stavka, ne postoji na nivou Federacije odlučnost da se uvedu strožije mjere. Premijer Novalić se zalagao za asimetrične mjere. To nije rješenje. RS je uvela strožije mjere. U ovom trenutku biramo da li će se manje građana zaraziti, oboljeti i umrijeti, ili da li ćemo gledati nekakav ekonomski interes. Vlada Federacije bježi od odgovornosti i to mora stati”, istakla je.

Prašović-Gadžo tvrdi da Novalić ne žali raspakovati budžet da se obeštete privredni subjekti koji ne bi radili u periodu zatvaranja.

“Ja sam tražila da za iduću sjednicu 30. marta bude spreman ‘Korona 3’ zakon. Proši zakon kasnije je više od dva mjeseca. Imamo iskustvo od prošle godine, moramo drugačije reagirati. Situacija govori da ovo što sada radimo nije dovoljno”, kazala je.

Kaže da je hvata jeza od izjave Novalića da je Federacija mogla nabaviti vakcinu u decembru da je htjela glumiti državu.

“Zato što je toliko nekorektno prema svim građanima koji su izgubili najmilije. Vidite koliko je bahatosti u izjavi premijera. Vlada FBiH mora nabaviti vakcine, kako god, ali što prije”, istakla je.

Komentarisala je i izjavu Novalića da se stvara šizofrenija u vezi nabavke vakcina.

“Sad smo svi mi budale, pa nisu budale. Naši prijetelji i članovi porodica umiru zato što je Federacija čekala državni nivo, a državni nivo nije uradio posao nego čekao COVAX”, kazala je.

Upitana hoće li stići naručene vakcine iz Rusije u optimalnom roku, Prašović-Gadžoi je kazala:

“Ja više ni u šta ne vjerujem, ali se nadam da će Vlada FBIH kupiti i dopremiti vakcine i da ćemo u razumnom roku kupiti vakcine za 80 posto stanovništva”, kazala je.

Komentarisala je i vakcinaciju uposlenika Ustanvog suda BiH u Srbiji.

“Moje mišljenje je da usposlenici Ustavnog suda to nisu trebali na takav način uraditi, pogotovo kada očekujemo vakcine. Sigurna sam da bi Ustavni sud bio na vrhu spiska zbog odgovorne pozicije. Bila sam iznenađena tim potezom. Malo čovjeku bude neprijetno zbog toga”, kazala je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare