Praštalo: Još jedna propala evropska godina za Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 25. dec 202110:29 > 10:35 4 komentara
FENA

Predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo smatra da je 2021. godina još jedna propala evropska godina za Bosnu i Hercegovinu, te da nije ostvaren nikakav napredak.

On je u razgovoru za Fenu kazao da smo identifikovani kao najlošiji u procesu evropskih integracija.

– Mislim da se teško može ponoviti ovako loša godina. Ali znajući domaće bh. političare i nesposobnost da se postigne kompromis, možda se i sljedeća, 2022. godina nastavi – naveo je Praštalo.

Kaže kako se nada da se pritiskom međunarodne zajednice, prije svega Sjedinjenih Američkih Država, neki napredak može očekivati, kao što su bili izbori u Mostaru.

Praštalo smatra da je to „jedina svijetla tačka koja je bila 2020. godine“.

– Nadam se da je to možda jedna od mogućih formula za napredak u procesu evropskih integracija, da se, kao što je u Mostaru, postigne dogovor između političkih stranaka. Bez dogovora političkih stranaka, ma koliko naši partneri iz SAD-a, Evropske unije i regiona pokušavali da nam pomognu, nemoguće je bilo šta ostvariti – kazao je Praštalo.

Po njegovim riječima, ključno je da se dođe do domaćeg dijaloga.

Dodao je da međunarodna zajednica neće rješavati probleme Bosne i Hercegovine. To je obaveza i dužnost njenih političara koje su građani birali – zaključio je Praštalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare