“Pravdaši” prvi put objavili snimak od 30.12.2018. godine: “Hvataj koga stigneš”

Vijesti 31. dec 202109:05 1 komentar
ILUSTRACIJA: N1

Prošle su tri godine od protesta na Trgu Krajine u Banjaluci kada su članovi grupe Pravda za Davida, ali i brojni građani, tražili da se riješi slučaj ubistva Davida Dragičevića. Tri godine nakon grupa Pravda za Davida objavila je prvi put snimak na kojem se čuje kako jedan od komandira policajcima govori "Hvataj koga stigneš". Uhapšen je veći broj "Pravdaša" i građana, nekima su nanesene povrede, a pokrenuti su i brojni prekršajni postupci protiv građana. Svi postupci su obustavljeni.

“30.12.2018. godine je dan kada je policija na čelu sa monstrumom Draganom Lukačem pokazala svoje pravo lice prema “Pravdi za Davida”. Dan kad su goloruk narod ganjali kao divlje zvijeri, sve sa drvenim palicama u rukama i sa fantomkama na svojim glavama. Tog dana su upadali u kafiće i hapsili ljude koji na Trgu Krajine nisu ni bili. Pred sudovima su obustavljeni svi prekršajni postupci koje je MUP pokrenuo protiv građana. Tužilac iz odjeljenja “Ne radimo ništa” Gordana Mijatović već dvije godine “vodi istragu” po krivičnoj prijavi koju smo mi predali protiv kriminalaca iz MUP-a. Mi od krivične odgovornosti zlotovora koji su rukovodili i sproveli u djelo policijsko nasilje i teror nag građanima ne odustajemo. Danas, po prvi put, objavljujemo video od 30.12.2018. godine gdje se čuje kada jedan od monstruma kaže: “Hvataj koga stigneš””, napisali su u grupi Pravda za Davida.

Zbog protesta je otkazan nastup Harisa Džinovića na Trgu Krajine, a Davor Dragičević je “nestao”. Otišao je u Austriju gdje je bio do sredine ove godine kada se vratio u BiH. Tada je rekao kako su htjeli da ga likvidiraju i optuže za državni udar. U septembru 2019. godine obustavljena je istraga i protiv njega.

Osim “Pravdaša” hapšene su žene, ali i mladići koji nisu bili na Trgu Krajine. Čekali su autobus ili sjedili u kafiću. Hapšenja su se nastavila i u narednim danima, a među njima je bio i Draško Stanivuković, dok je Branislav Borenović priveden na razgovor.

Uskoro će se navršiti četiri godine otkako je David Dragičević ubijen, a odgovorni za ovaj slučaj još nisu privedeni. Nije podignuta ni optužnica. Slučaj je preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare